nieuws

Muzikaal geweld tegen Haagse annexatiedrift

bouwbreed Premium

“Nee Leidschendam geen nieuwe Haagse wijk, de Tweede Kamer zet ons hiermee lelijk aan de dijk, dus protesteren wij vanavond: wij willen nimmer Hagenezen zijn…” In hun strijd annexatie van de Vinex-locatie Leidschenveen door Den Haag te voorkomen stort Leidschendam zich in het muzikale geweld. Op dinsdag 28 april gaat een groot gelegenheidskoor een protestlied tegen ‘het landje pik’ ten gehore brengen.

Om het lied zo krachtig mogelijk te laten klinken roept Leidschendam zijn inwoners op dinsdagavond naar het gemeentehuis te komen. Iedereen krijgt dan de tekst van het protestlied op muziek van Rene Frogers tophit ‘Een eigen huis’ overhandigd, waarna het grote zingen kan beginnen.

Maar niet alleen in Leidschendam wordt er actie gevoerd. Ook in Voorburg en Rijswijk, die grondgebied aan de grote buur Den Haag dreigen kwijt te raken, is het dinsdagavond D-day.

Met het geven van informatie over de gevolgen van annexatie van de grote bouwlocaties hopen deze twee gemeenten hun inwoners strijdbaar te maken. Een van de voornaamste wapens in de strijd is volgens de bedreigde gemeenten het financiele aspect. Alle inwoners van Voorburg, Rijswijk en Leidschendam zullen eraan moeten geloven: de gemeentelijke belastingen die Den Haag int zijn hoger dan de huidige heffingen. “Bij verlies van zelfstandigheid krijgt iedereen met een drastische verhoging van gemeentelijke lasten te maken”, zo houden de randgemeenten hun inwoners voor.

Afstand

Maar naast het financiele aspect heeft Leidschendam ook nog een praktisch bezwaar: “De afstand van het bestuur tot de burger zal veel groter worden: de burgemeester of een wethouder op straat aanspreken is er dan niet meer bij…”

Zoals bekend wil de Tweede Kamer dat de bouwlocaties Ypenburg en Leidschenveen en een corridor in Voorburg naar Den Haag gaan. Hiermee moet het financiele probleem van de residentie als gevolg van de ruimtenood worden opgelost.

Reageer op dit artikel