nieuws

Milieubelasting plaatmaterialen relatief laag

bouwbreed

Plaatmaterialen hebben een relatief lage milieubelasting. Dat komt vooral, doordat in plaatmaterialen opvallend veel secundaire grondstoffen worden verwerkt. Die conclusie staat in de aanbiedingsbrief bij de zesde aanvulling van het Handboek Duurzame Bouwproducten, een uitgave van Weka Uitgeverij BV te Amsterdam. In deze aanvulling zijn acht plaatmaterialen opgenomen. Vijf van de acht blijken meer dan 70 procent hergebruikt hout of de secundaire grondstof rookgasontzwavelingsgips te bevatten. Daardoor wordt de belasting van het milieu beperkt.

Natuurgipskartonplaat vormt een uitzondering. Dit product is minder goed voor het milieu, omdat de voorraad natuurgips uitgeput kan raken en omdat bij de winning het landschap ernstig wordt aangetast. Spaanplaat met 30 procent UF (ureumformaldehyde) is eveneens een minder goede keuze, voornamelijk vanwege de risico’s voor de gezondheid.

De zesde aanvulling van het Handboek Duurzame Bouwproducten biedt ook een classificatie van zes soorten buitenriolering. Het hoofdstuk grondstoffen is uitgebreid met onder andere de houtsoorten lariks en western red cedar. Er is bovendien een aantal bedrijfsprofielen bijgekomen, onder meer van Isovlas BV te Wieuwerd. Dat bedrijf is de voortzetting van het failliete Eco Fibre. Het bedrijf produceert dekens en platen van vlasvezels.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels