nieuws

Label verzekert risico van koper en corporatie Laag inkomen geen drempel meer voor eigen huis

bouwbreed

Kopen is in. Mensen met een laag inkomen willen graag kopen en corporaties willen graag een deel van hun bezit verkopen. Voor beide zitten er een aantal haken en ogen aan, die het label Verzekerd Kopen straks oplost. De SEV presenteert dit label volgende week vrijdag tijdens de Nationale Woonparade.

Wie een inkomen heeft van boven de f. 50.000 kan zich een koophuis veroorloven. Voor mensen die minder verdienen – zo tussen de f. 35.000 en f. 50.000 – is het risico van een eigen huis al een stuk groter en mag dat huis in ieder geval niet duur in aanschaf zijn. Het label, ontwikkeld door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting, biedt de oplossing voor die doelgroep.

“Zo snijdt het mes aan alle kanten. Corporaties willen de komende jaren 80.000 huizen verkopen. Mensen met een laag inkomen willen graag zonder al te veel risico een huis kopen. Het label gaat uit van een terugkoopgarantie en een onderhoudsplicht voor ongeveer tien jaar”, aldus directeur van de SEV Henk Westra.

Goedkope voorraad

Onder de condities van het label wordt ook de Nationale Hypotheekgarantie verstrekt, iets waar je normaal met een laag inkomen niet voor in aanmerking komt. Als koper kun je geen grote winsten maken met de woning, want het Label verplicht je het huis eerst weer aan de verkoper aan te bieden. Die mag het kopen tegen een afgesproken bedrag, bijvoorbeeld het verkoopbedrag plus inflatie en jaarlijkse huurstijging.

Ook de corporaties lopen nauwelijks risico, want stort de huizenmarkt in dan kan het huis in het uiterste geval weer gewoon in de verhuur. Bovendien stoten de corporaties wel bezit af en krijgen zo geld binnen, maar ze houden er ook werk aan over. Via het beheer van de Vereniging van Eigenaren (verplicht bij alle meergezinshuizen) blijft de corporatie verantwoordelijk voor onderhoud en administratie en eventueel ook nog voor de hypotheek en verzekeringen.

“Op die manier hou je een groot deel van de voorraad goedkoop en voor de lage inkomensgroepen bereikbaar zonder per se te huren”, meldt Westra niet zonder trots.

Bijkomend voordeel is dat de onderhoudsgarantie ervoor zorgt dat er geen verschillen in onderhoud ontstaan tussen huur- en koophuizen. “Zo kweek je geen stadsvernieuwingswijken voor de toekomst omdat mensen geen geld in hun bezit steken.”

Harde garanties

Dertig corporaties gaan het komend half jaar meedoen met het label. Dan kan de praktijk voor de precieze invulling van details zorgen, daarna kan het op grote schaal worden ingevoerd. Ook bekijkt de SEV of het label op termijn geen keurmerk moet worden met hardere garanties en controles.

Het label sluit naadloos aan op de modelkoopcontracten die Aedes en de Vereniging Eigen Huis volgende week eveneens zullen presenteren tijdens de Nationale Woonparade. In Almere wordt dan officieel het omslagpunt van 50 procent huur- en 50 procent koopwoningen gevierd.

Drie mengvormen tussen koop en huur

In de toekomst blijven drie mengvormen over van alle experimenten tussen koop en huur voorspelt Henk Westra, directeur van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. Als eerste blijft er behoefte aan de koop van het casco, zoals ontwikkeld door corporatie Het Oosten in Amsterdam. Ten tweede blijft het Maatschappelijk gebonden eigendom en Westra ziet als laatste grote kansen voor het label Verzekerd Kopen. “Alle andere tussenvormen zijn te ingewikkeld of voor een te beperkte doelgroep en zullen verdwijnen.”

Reageer op dit artikel