nieuws

Kvaerner schrapt tienduizenden banen door verkoop scheepsbouw

bouwbreed Premium

oslo – De Brits/Noorse aannemingsgigant Kvaerner zet zijn divisie scheepsbouw te koop. De multinational verkoopt alle twaalf Europese en Amerikaanse werven. Bovendien schrapt het concern 25.000 banen om Kvaerner weer winstgevend te maken.

De beslissing van Kvaerner om zich radicaal uit de scheepsbouw terug te trekken, komt volgens analisten niet geheel onverwacht. Het bedrijf zat al een tijdje in de rode cijfers, waardoor een reorganisatie niet uit kon blijven. Met de verkoop van de scheepsbouwdivisie stoot Kvaerner voor ruim 25 miljard kroon aan omzet af; zestien procent van de totale concernomzet. Het bedrijf verwacht 3,5 miljard kroon over te houden aan de verkoop. Door de afstoting van de divisie scheepsbouw verdwijnen er 1000 arbeidsplaatsen. De overige 24.000 geschrapte banen zijn verdeeld over de andere onderdelen van de onderneming.

Onderzoek

Kvaerner is in een groot aantal facetten van de bouw actief, alsmede op het gebied van elektrotechniek, olie en gas. Vorig jaar boekte het concern sterk tegenvallende resultaten. Het bedrijf zag de winst van 1997 veranderen in een fors verlies van 1,345 miljard kroon. Om sneller uit de rode cijfers te komen, liet het bedrijf een diepgaand onderzoek uitvoeren door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Deze adviseerde Kvaerner zich in de nabije toekomst meer te gaan richten op bouw- en energieactiviteiten. Volgens topman Kjell Almskog wordt Kvaerner na de reorganisatie een aanzienlijk kleiner, maar veel sterker concern. De 55.000 werknemers die overblijven zullen goed zijn voor een omzet van circa 55 miljard kroon.

De reorganisatie heeft geen gevolgen voor Kvaerner in Nederland, zo verwacht een woordvoerster. Het concern heeft vestigingen in Zoetermeer en Beek, waar bij elkaar zeshonderd mensen werken. De Nederlandse activiteiten omvatten hoofdzakelijk het ontwerpen en bouwen van petrochemische installaties.

Een pas gebouwd containerschip verlaat de dok van Kvaerner. Het is het laatste uit een serie van vijf schepen, die in opdracht van het Engelse/Nederlandse Neddlloyd werd gebouwd. Foto: EPA

Reageer op dit artikel