nieuws

Inbraakgolf in Friesland

bouwbreed

Een inbraakgolf teistert momenteel aannemers en architecten in zuidoost Friesland. Sinds december vorig jaar vonden in deze regio zo’n tien inbraken plaats, voornamelijk bij architectenbureaus en aannemers rond Bolsward. De dieven hebben het voornamelijk gemunt op computers, faxen en printers.

Alleen al deze maand sloegen de dieven tweemaal toe. Begin maart was bouwbedrijf Buwalda BV te Schettens de dupe. Deze week nog werd er ingebroken bij architectenbureau J. Appeldorn BNA te Makkum. Bij beide bedrijven loopt de materiele schade in de tienduizenden guldens. Daar geen van beide bedrijven backups had gemaakt, is de indirecte schade nog veel groter.

Volgens de Friese politie is het toeval dat de inbraken steeds bij aannemers en architecten plaatsvindt. “Ook gemeente-instellingen en andere bedrijven zijn de dupe”, aldus politiewoordvoerder J. van der Goot. “De inbraken hebben onze speciale aandacht maar vooralsnog hebben we geen enkel idee in welke richting we de daders moeten zoeken.”

Directeur J. Appeldorn van het gelijknamige architectenbureau gelooft dat niet. “Ik denk dat de politie op dit moment niet meer wil zeggen.” Appeldorn weet nog niet hoe het met de toekomst van zijn bedrijf komt. Hij heeft weinig hoop dat de gestolen apparatuur terug komt. “De dieven levert het misschien een paar duizend gulden op terwijl de impact binnen ons bedrijf vele malen groter is. Ik hoop dan ook dat ze de pc’s hier weer door de deur zetten.” Aannemer Buwalda was niet voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel