nieuws

Hunzecentrale verliest karakteristieke pijpen

bouwbreed

De vertrouwde skyline van de stad Groningen zal zaterdag 25 april rond kwart voor negen definitief zijn veranderd. Met behulp van 50 kg dynamiet gaan de vijf karakteristieke 120 meter hoge schoorstenen van de elektriciteitscentrale De Hunze plat. Met de ontmanteling van de centrale behoort dan een stukje industriele historie van Groningen tot het verleden.

De 348 gaten voor de springstoffen zijn inmiddels aangebracht en de wapening aan de voet van de vijf kolossen doorgenomen. Vele weken van boor- en snijwerkzaamheden gingen vooraf aan de definitieve genadeklap die zaterdagmorgen in enkele seconden zal zijn toegediend. Met een simpele druk op de knop haalt springmeester Piet Uittenboogaard uit Zaandam volgens een vooraf nauwkeurig berekend plan de slanke bouwwerken om. Vijf seconden, het kunnen er ook iets meer zijn, zitten er tussen die enkele handbeweging en de vrije val waarmee de pijpen hun einde tegemoet gaan.

Eerst gaan de twee meest zuidelijke schoorstenen, gebouwd in 1970, om, waarna de resterende, uit 1963 en 1967 daterende drie zullen volgen. Tussen de pijpen onderling zit telkens een halve seconde. Het vallen zelf duurt een seconde of tien. Het hele gebeuren vraagt nauwelijks een halve minuut. Voor dit springwerk zullen de toegangswegen naar de centrale ruimschoots voor de klap worden afgezet. De Europaweg of A7 Oost wordt over een bepaald traject voor wandelaars en kijkers vrijgegeven. Op de Weg der Verenigde Naties (Zuidelijke Ringweg) wordt alle verkeer tussen Julianaplein en Osloweg een kwartier rond het moment van de explosie stilgelegd. Om ongelukken op het aangrenzende spoorwegemplacement te voorkomen zal een goederentrein dienst doen als buffer tussen het publiek en de sporen.

Reageer op dit artikel