nieuws

Honderden miljoenen per jaar extra nodig voor beroepsopleiding

bouwbreed

Voor beroepsonderwijs en volwasseneducatie (bve) is jaarlijks f. 600 miljoen nodig. Bovendien is f. 350 miljoen extra vereist om het onderwijs zodanig aan te passen dat het voldoet aan de eisen van deze tijd. Daarnaast moeten regionale opleidingscentra (roc’s) de mogelijkheid krijgen om opleidingen te verzorgen die van regionaal belang zijn. Dit heeft de Bve-Raad gisteren bekend gemaakt.

Het geld komt ten goede aan apparatuur, bijscholing van personeel, onderwijsvernieuwing, leerlingbegeleiding en examinering. De regionale opleidingscentra leiden onder meer op voor beroepen in de bouw en de installatiebranche.

De aanschaf van moderne apparaten kost f. 100 miljoen per jaar.

Daarnaast moet het personeel van de opleidingscentra worden bijgeschoold, zodat het breder inzetbaar is. Dit kost f. 200 miljoen.

Verder is er jaarlijks ook f. 200 miljoen nodig voor het begeleiden en examineren van leerlingen en nog eens f. 100 miljoen voor het actualiseren van het onderwijs. Om de scholing aan te passen aan de eisen die het bedrijfsleven stelt, is bovendien f. 350 miljoen extra nodig.

Reageer op dit artikel