nieuws

Haaglanden niet blij met bouwen op Valkenburg

bouwbreed

Het stadsgewest Haaglanden is niet blij met mogelijke bebouwing van het vliegveld Valkenburg. “Het is duidelijk dat bebouwing concurrerend is voor onze Vinex-locaties”, zegt de projectleider ruimtelijke ordening van het stadsgewest, Piet Houtenbos. Hij reageert daarmee op het besluit van het kabinet om het militaire vliegveld Valkenburg in de periode 2005-2010 als woningbouwlocatie te bestempelen. Dit onder druk van de Tweede Kamer die vindt dat de ruimtenood van de gemeente Leiden moet worden opgelost.

Minister De Boer was altijd van mening dat die ruimtenood door Haaglanden moet worden opgevangen.

“Gunstig aspect is dat bebouwing van de Grote Polder (tussen Leiden en Leidschendam in-red) nu verder weg komt te liggen. Maar ook met Valkenburg zijn we niet gelukkig.”

Houtenbos hoopt echter dat de factor tijd Haaglanden parten gaat spelen. “We praten over de periode 2005-2010. Valkenburg is nu nog een buffergebied tussen Wassenaar en Leiden. De realiteit gebiedt te zeggen dat het dus nog wel even duurt eer de vliegbasis voor bebouwing beschikbaar komt.”

In Leiden schatten ze de zaken wat enthousiaster in. Acht jaar lang heeft de sleutelstad een lobby gevoerd om op de basis te mogen bouwen. Wethouder T. van Rij is dan ook bijzonder ingenomen met het kabinetsbesluit en ziet de bebouwing straks wel degelijk plaatsvinden.

Reageer op dit artikel