nieuws

Grote zonnecentrale op pompstation in Annen

bouwbreed Premium

In Annen komt een van de grootste zonne-energiecentrales van Europa. De Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) laat op het dak van het nieuw te bouwen pompstation 1800 vierkante meter zonnepaneel neerzetten.

De zonnecentrale wordt gerealiseerd in samenwerking met energiebedrijf Edon. In ruil daarvoor zal WMD voor al zijn pompstations groene stroom gaan afnemen. In mei wordt daartoe het contract ondertekend. In totaal gaat het om de levering van 12 miljoen kilowattuur per jaar. Dat bespaart drie miljoen kubieke meter aardgas en vermindert de CO2-uitstoot met 6000 ton per jaar. De zonnecentrale brengt per jaar 190.000 kilowattuur op.

Het pompstation in Annen is ontworpen door architectenbureau Tangerman en Gerritsma en moet in 2000 klaar zijn. Dan zal er jaarlijks bijna vijf miljoen kuub drinkwater worden gezuiverd.

Reageer op dit artikel