nieuws

Gietvloermortel vloeit als yoghurt

bouwbreed Premium

den haag – Ruim 1500 vierkante meter van de betonvloeren van de parkeergarage bij de Zurich Toren in Den Haag is ‘verregend’. Ruys Vloeren BV uit Apeldoorn levert de oplossing. Het is een uit Duitsland geimporteerde cementgebonden gietvloermortel, die volgens ‘vloeit als yoghurt’.

Kort na het storten van de vloeren, in de open lucht, begon het te regenen. Het oppervlak van het nog onverharde beton raakt daardoor beschadigd. Om toch een vlakke en slijtvaste vloer te krijgen, is gekozen voor een afwerking met een gietvloer. “Het lijkt op een kunststof mortel, maar het is cementgebonden”, licht directeur H. Ruys toe. Het is een product van Korodur International GmbH uit Amberg in Duitsland.

“Het resultaat ziet eruit als beton. De Koroplan Dur zelfnivellerende mortel wordt in Duitsland al enkele jaren toegepast. Wij brengen het nu ook in Nederland op de markt. Er zijn grote verschillen met bestaande gietvloersystemen. De prijs is lager, de druksterkte en slijtvastheid zijn hoger, de vloer kan naadloos worden uitgevoerd, desgewenst in verschillende kleuren en hij is na enkele uren al beloopbaar”, aldus Ruys.

Haarlemmerolie

Helemaal zonder problemen gaat het leggen van de gietvloer in Den Haag niet. De regen veroorzaakte enige lekkage rond de kolommen. De ondervloer moet vochtig zijn en voorbehandeld met Koroplan PC kunstharsdispersie, maar er mag geen water bij het zorgvuldig samengestelde mengsel komen. Ruys is ervan overtuigd, dat ook dit probleem wel zal worden opgelost.

De parkeergarage bij de Zurich Toren wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie BAM/TBI. Ruys reageert enthousiast. “Dit systeem is de ‘haarlemmerolie’ voor verregende betonvloeren”, heeft hij de bouwplaatsmanager horen zeggen. Het kost wat extra, maar het resultaat is een dekvloer, die voorlopig geen onderhoud meer behoeft.

Reageer op dit artikel