nieuws

Gezocht: saneerder voor voormalig Tomadoterrein

bouwbreed Premium

zwijndrecht – De provincie Zuid-Holland gaat op zoek naar een projectontwikkelaar voor de sanering van het verontreinigde voormalige Tomadoterrein in Zwijn-drecht. Voor de zomer moet een keuze vallen, waarna volgend jaar de reiniging begint.

Met het werven van een projectontwikkelaar of aannemer voor de sanering van het terrein lijkt een einde in zicht van een langslepende kwestie. Het terrein raakte in de jaren zeventig, toen Tomado er gevestigd was, vervuild met de giftige stof cyanide, de schadelijke stof tri-ethyleen en het kankerverwekkende vinyl-chloride.

In 1986 mislukte een schoonmaak, waarna provincie en VROM in 1993 overeen kwamen dat het terrein ‘multi-functioneel’ moest worden gesaneerd. Daarvoor moest het grondwater worden gezuiverd en vier meter grond worden afgegraven.

Budget

Toen in 1995 echter bleek dat de operatie achttien miljoen gulden zou kosten, kwam het Rijk terug op de afspraak. Na jarenlange onderhandelingen werd vorig jaar overeengekomen dat mocht worden gesaneerd, mits de provincie binnen een budget van 14,5 miljoen gulden zou blijven. Ook moet zij zich aan eisen houden, die door het ministerie van VROM waren gesteld.

Reageer op dit artikel