nieuws

Gemeentelijke woonlasten gaan omlaag dankzij Zalmsnip

bouwbreed Premium

De gemeentelijke woonlasten dalen dit jaar met gemiddeld 4,2 procent dankzij de ‘Zalmsnip’, de korting van 100 gulden per woning die gemeenten dit jaar aan hun burgers kunnen doorgeven. Vorig jaar stegen ze nog met 6,9 procent.

Dat blijkt uit het jaarlijks belastingoverzicht grote gemeenten, uitgevoerd door de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Zonder Zalmsnip zouden de woonlasten (zoals onroerendezaakbelasting, reinigingsheffing en rioolheffing) gemiddeld met 4,9 procent zijn gestegen.

Uit het onderzoek blijkt dat de woonlasten in Hilversum het hoogst zijn: in totaal f. 1483,95. Ook Maastricht, Lelystad en Enschede horen bij de koplopers, met bedragen boven de 1300 gulden. Het laagst zijn de lasten in Amsterdam: f. 949,12. Ook in Alkmaar zijn de woonlasten lager dan 1000 gulden.

Tot de goedkope gemeenten behoren verder onder meer Groningen, Zwolle, Delft, Rotterdam, Nijmegen, Dordrecht en Almere. Rekening houdend met de Zalmsnip zijn de woonlasten slechts in zeven gemeenten gestegen: in Heerlen, Enschede, Maastricht, Tilburg, Arnhem, Zoetermeer en Breda.

In vier gemeenten zijn de woonlasten met meer dan 10 procent gedaald: Amsterdam, Groningen, Den Haag en Rotterdam. In Heerlen vond de grootste stijging plaats: negen procent. De grootste daling deed zich in Rotterdam voor: bijna 12 procent.

Reageer op dit artikel