nieuws

Fiscus ontrafelt smeergeldaffaire Stork Stork-miljoenen verdwenen naar Engeland, Amerika en Curacao

bouwbreed

naarden – De Naardense machinebouwer Stork heeft in het verleden 2,3 miljoen gulden smeergeld betaald aan een tussenpersoon bij de bouw van een gaszuiveringsinstallatie voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Belastingdienst, waar weekblad FEM/De Week beslag op heeft weten te leggen. Stork ontkent de aantijgingen niet, maar betitelt de steekpenningen als ‘betaalde commissies’.

Wescon, een volle dochteronderneming van Stork, ontving in 1986 een order ter waarde van 62 miljoen gulden van de NAM voor de bouw van een grote gaszuiveringsinstallatie in Emmen. Al snel bleek dat de waarde van het contract verhoogd moest worden tot 100 miljoen gulden, vanwege “bureaucratische vertragingen”. Wescon, dat optrad als onderaannemer, voorzag hierdoor problemen met de NAM. In ruil voor twee procent van de uiteindelijke waarde van het contract zou NAM-tussenpersoon en ingenieur J. Vos de problemen met de aardoliemaatschappij trachten te voorkomen. En dat gebeurde.

De fiscus onderzoekt nu al enige jaren een aantal transacties met een waarde van in totaal 2,3 miljoen gulden die Wescon tussen 1986 en 1990 naar een rekening van een postbusvennootschap op het Britse Kanaaleiland Guernsey heeft overgemaakt. Volgens de Belastingdienst zou het geld vanuit Guernsey zijn doorgesluisd naar zes buitenlandse rekeningen en postbusvennootschappen, die allen in relatie staan met Vos. Smeergeld, concludeert de Belastingdienst. Volgens de fiscale rechercheurs zou Vos met succes geprobeerd hebben het project in Emmen nog langer te vertragen, zodat de waarde van het contract verder zou stijgen en hij meer geld kon binnenhalen.

Commissies

Inmiddels zijn enkele directieleden van Stork ondervraagd door de fiscus. Woordvoerder J.A. Huurdeman van Stork over die gesprekken: “Kijk, wij zijn van mening dat hier sprake is van een verschil in definitie. Stork ziet de betalingen niet als smeergeld, maar als betaalde commissies, waar we zichtbare diensten voor terug hebben gekregen. Wat er daarna met dat geld is gebeurd, kunnen we ook na het interne onderzoek dat we hebben uitgevoerd niet achterhalen. Dat is verder ook niet onze verantwoordelijkheid.”

Volgens Stork is het in bepaalde landen in bepaalde situaties noodzakelijk om commissies te betalen aan derden om opdrachten binnen te halen. “We proberen dat natuurlijk binnen de perken te houden”, reageert Huurdeman.

Op de hoogte

De Raad van Bestuur van Stork is altijd op de hoogte geweest van de bijzondere betalingen die het concern deed, dus ook van de 2,3 miljoen aan de postbusholding in Guernsey. Financieel topman H. van den Boogaard begrijpt dat de betalingen rond het NAM-project nu in een dubieus daglicht komen te staan. “Het waren echter zeker geen steekpenningen”, ontkracht Van den Boogaard. Voormalig Stork-topman J. Hovers zegt alleen in grove lijnen op de hoogte te zijn geweest van de betalingen. Stork wacht de uitkomst van het onderzoek van de Belastingdienst met “buitengewone interesse” af.

Een medewerker van de Hollandsche Staalbouw Maatschappij last in opdracht van Stork gascompressiemodules vast op een ponton. Het 800 ton zware gevaarte gaat naar Noorwegen als onderdeel van een nieuw drijvend olieproductieplatform voor Esso. Foto: ANP

Reageer op dit artikel