nieuws

Europese strafrente op te laat betalen

bouwbreed

Wie te laat zijn rekening betaalt, moet in de toekomst een strafrente van zo’n 11% betalen. Voor de betaling van nota’s gaat bovendien een maximale termijn gelden van 21 dagen. Dit stelt Europees Commissaris Papoutsis (toerisme en midden- en kleinbedrijf) voor.

Hiermee wil hij de vele faillissementen wegens te late betalingen terugdringen. Volgens Europese cijfers is een kwart van de bedrijfssluitingen te wijten aan slecht betalingsgedrag van afnemers. Ook overheden kunnen er een potje van maken.

Vandaar dat Papoutsis zijn voorstellen niet alleen wil laten gelden voor bedrijven, maar ook voor lagere overheden en staatsbedrijven. Partijen mogen wel een andere betalingstermijn overeenkomen, met een maximum van 60 dagen.

De eerste protesten zijn er al. Advocaten vrezen door de regelgeving minder invloed te krijgen in betalingsgeschillen met onder meer incassobureaus. De lidstaten moeten zich nog uitspreken.

Reageer op dit artikel