nieuws

Danfoss richt zich meer op individuele afnemer

bouwbreed

De cv-thermostatenfabrikant Danfoss wil overschakelen van pure massaproductie op een meer, op de specifieke wensen van de individuele afnemer gerichte afzetstrategie. Dat betekent een groter aantal productvarianten en de mogelijkheid tot snelle wijziging van het assortiment.

Dat maakt het Deense familieconcern duidelijk bij de presentatie van de jongste jaarcijfers, die een sterke omzetgroei te zien gaven en een recordhoge nettowinst. De omzet bedroeg zo’n f. 4 miljard en de winst kwam uit op f. 190 miljoen.

Danfoss wil verder blijven groeien door voortzetting van het omvangrijke internationale overnamebeleid en vestigingsbeleid. Vorig jaar was sprake van de verwerving van bedrijven in onder meer Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika en werden fabrieken geopend in Slovenie, Mexico en China. Danfoss is actief in de Oekraine, Polen en Italie. In vaste activa werd vorig jaar voor f. 450 miljoen geinvesteerd; in bedrijfsovernames voor f. 90 miljoen. Het aantal medewerkers groeide met 1800 naar ruim 18.000 waarvan nog net niet de helft in het thuisland.

De verwachtingen voor het lopende jaar worden getemperd door de valutaproblemen in Oost-Azie en onzekerheid omtrent de ontwikkelingen in Duitsland.

Reageer op dit artikel