nieuws

Bouwen met verloren bekisting gaat zeer snel

bouwbreed

Het bouwen met verloren bekistingselementen van polystyreen gaat zeer snel. Volgens Styro Stone is een kubieke meter wand (4 vierkante meter) op te zetten in 1 tot 2 uur. De uitvoering van een kubieke meter van een vergelijkbare wand van cellenbeton (2,74 vierkante meter) kost 3 tot 4 uur.

Dat stelt Styro Stone Nederland BV te Lochem in haar documentatie. Bij de vergelijking zijn de van het systeem afhankelijke werkzaamheden niet meegenomen. De berekening geldt voor een wand van cellenbeton met een dikte van 36,5 centimeter. Voor gegevens over hoeveelheden, volumes en prijzen van de polystyreen elementen verwijst Styro Stone naar een DOS-computerprogramma, dat kan worden gedownload van Internet (http://www.styrostone.de).

Styro Stone bestaat al langere tijd in Duitsland en Belgie, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Sinds januari opereert Styro Stone in Nederland als dochter van Streek Holding. Dat is niet zo vreemd, want Streek levert ook beton, systeemvloeren en bouwmaterialen. De productie van de polystyreen verloren bekistingselementen is ondergebracht bij Hazenleger Synterials Verenigde bedrijven BV (HSV) te Ede. Ontwerp, ontwikkeling en productie zijn ISO 9001 gecertificeerd. De elementen zijn modulair, met een raster van 5 centimeter in zowel de hoogte als de lengte.

Stellen na het storten

De elementen van Styro Stone vormen een soort ‘lego’. Op elkaar gestapeld vormen ze een holle wand, waarvan het binnen- en buitenblad met elkaar zijn verbonden door middel van geintegreerde bruggen van polystyreen of ankers van een harde kunststof. In de spouw worden wapening en leidingen aangebracht. Daarna wordt hij gevuld met beton B25 met toeslagmateriaal 0-16. Styro Stone adviseert dit te doen met een betonpomp en een slang van 65 millimeter. Er kan worden gestort per verdieping van maximaal 2,5 meter. Een bijzonder advies is de wand pas zuiver te stellen nadat het beton is gestort. “De wand heeft dan nog niet de definitieve stevigheid. Pas de volgend ochtend kan hij niet meer bewegen”, staat in de documentatie.

Een wand van Styro Stone verloren bekistingselementen kan worden afgewerkt met steenstrips, stucwerk of plaatmateriaal. Aanvullende isolatie is overbodig, want de warmteweerstand van de elementen is ruim voldoende.

Reageer op dit artikel