nieuws

Bouwen en natuur. Een duo dat elkaar niet kan uitstaan of ideale huwelijkspartners?

bouwbreed

De meningen daarover lopen sterk uiteen, maar dat bouwen en natuur veel met elkaar te maken hebben is een feit. Daarom gaat Cobouw hieraan meer aandacht besteden.

In deze special een voorproefje met artikelen over uiteenlopende onderwerpen, varierend van werken in de groenbranche tot en met natuurbescherming.

Groenafval vormt basis voor nieuwe producten

In Nederland zijn 39 bedrijven die groenafval recyclen. Ze verwerken blaadjes, takken en soms hele bomen tot nieuwe producten zoals bomenzand, bomengrond en bodemverbeteraar.

Beschadigen boom kost scheppen geld

Een aannemer kreeg een rekening van een half miljoen gepresenteerd omdat hij een rij bomen vernielde. Een uitzonderlijke zaak, vindt mr. B.M. Visser van de Nederlandse Vereniging van Beedigde Boomtaxateurs. Toch wijst hij er op dat aannemers die bomen beschadigen regelmatig voor de kosten opdraaien.

Minder risico’s met stalen neus

Werken in het groen is niet zonder gevaar, maar veiligheidskleding kan de risico’s drastisch beperken. Iemand die schoenen draagt met een stalen neus geeft geen kick als er een tractor over zijn tenen rijdt en loopt daarna rustig verder.

‘Tuin sluitpost op de begroting’

Mensen die een huis laten bouwen wachten met de aanleg van een tuin totdat zeker is dat ze nog wat geld overhouden. Misschien dat er daarom zo weinig bureaus zijn waarin architect en tuinontwerper samenwerken. Bureau Coat in Groningen is een uitzondering.

Surfen door de tuin van Internet

Sinds januari kunnen de tuinliefhebbers hun hart ophalen op Internet. Het computernetwerk biedt zowel de particulier als de vakman de mogelijkheid om inspiratie op te doen of adressen te achterhalen.

Vrouw ontwerpt tuin, man doet vuile werk

Een fraaie tuin is meestal het idee van een vrouw en het werk van haar echtgenoot of vriend. De heren zijn bepaald niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken, zo blijkt uit gegevens van de Vereniging Belangenbehartiging Tuinbranche (VBTB).

Nederland voert oorlog tegen doodskloppertje

De bonteknaagkever, ook wel het doodskloppertje genoemd, vreet aan de Nederlandse monumenten. De Stichting Bonteknaagkever voert een niet aflatende strijd tegen het miniscule ondiertje.

‘De natuur is terminaal’

Stads en dorpsuitbreidingen gaan altijd ten koste van de das, zegt Jaap Dirkmaat, voorzitter van de Vereniging Das en Boom. Ook andere dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd. “De natuur is terminaal”, sombert Dirkmaat.

Tunnels om dieren te beschermen

Dieren moeten veilig kunnen oversteken. Daarom worden op verschillende plaatsen in Nederland wildtunnels en ecoducten aangelegd. Dit zijn wildpaden waarover allerlei dieren van het ene natuurgebied naar het andere kunnen gaan.

Vormgeving: Ceciel Boschman Johan van Spanjen

Reageer op dit artikel