nieuws

Bouwbedrijf IBC klimt uit diep dal

bouwbreed Premium

‘s-hertogenbosch – De omzet groeide, de winst steeg, een ingrijpende reorganisatie werd succesvol afgerond en het concern stelde – eindelijk – orde op zaken in Belgie. Het ging de Koninklijke IBC vorig jaar voor de wind, zo meldt het jaarverslag over 1998.

“We zitten niet voor niets met die enorme smile op ons gezicht”, zeggen Berry Bemelmans en Philip Smits, samen de Raad van Bestuur van het bouwbedrijf.

Het goedgemutste duo doet geen moeite zijn plezier in de positieve ontwikkeling van het Brabantse bouwconcern te verhullen. “Een paar jaar geleden, toen de boodschap minder leuk was, glimlachten we ook”, zegt Bemelmans. “Maar dit keer menen we het.”

Een paar jaar geleden bevond Koninklijke IBC zich in het dal. Vooral de overnames in Belgie – die achteraf slecht uitpakten – speelden het concern parten.

Grip

“We troffen een situatie aan die volledig ‘out of control was'”, geeft Bemelmans als toelichting. Maar afgelopen jaar kreeg het bedrijf grip op de situatie. Een verlieslijdende fabriek werd verkocht en andere onderdelen samengevoegd. Voor het eerst sinds 1995 werd in Belgie een bescheiden winst gemaakt, van 0,4 miljoen gulden.

Dat de Belgische divisie uiteindelijk toch een verlies leed van 1,4 miljoen gulden, had volgens Bemelmans en Smits te maken met een paar ‘oude lijken’ die, zoals oude lijken dat graag doen, onverwacht uit de kast vielen. “We kregen te maken met onverwachte naheffingen van de fiscus vanaf 1976.”

Vervolg op pagina 5: Koninklijke IBC zeer ambitieus.

Reageer op dit artikel