nieuws

Bouw in Verenigde Staten met vijf procent gedaald

bouwbreed

new york – De waarde van nieuwe bouwcontracten in Amerika is in februari met vijf procent gedaald. Op basis van deze cijfers hebben de bouwactiviteiten dit jaar een waarde van 726,5 miljard gulden.

Volgens de jongste cijfers van F.W. Dodge daalden de activiteiten in de drie belangrijkste bouwsectoren: niet-residentiele bouw, huizenbouw plus utiliteitsbouw en openbare werken.

Ten aanzien van de niet-residentiele bouw daalde vooral de bouw van hotels flink met 33 procent. Daar zit voorlopig geen verbetering in, verwacht vice president Murray van Dodge. “Gezien de grote hoeveelheid goedkopere logementen die de afgelopen jaren is gebouwd en de dalende vraag naar goede hotelkamers.”

De bouw van scholen en ziekenhuizen daalde eveneens met respectievelijk zeven en elf procent. De gevangenisbouw daarentegen steeg met 31 procent, vooral. De bouw van een penitentiaire inrichting in New Jersey (260 miljoen gulden) is hier in belangrijke mate debet aan.

De bouw van kerken steeg ook fors, met 32 procent. Evenals de bouw verbonden met vervoer. Dit komt onder meer vanwege het werk aan de passagiersterminal op het Midway vliegveld in Chicago. Het project heeft een waarde van 370 miljoen gulden.

De huizenbouw zakte in februari met zeven procent naar iets minder dan 350 miljoen gulden. De bouw van appartementen en eengezinshuizen daalde met respectievelijk vijftien en zes procent. Desondanks blijft de huizenbouw redelijk sterk, met maar een procent onder het gemiddelde niveau van 1998.

Reageer op dit artikel