nieuws

Bio-ecologisch woonhuis heeft houten kelder

bouwbreed

In Doetinchem is een woning opgeleverd met een houten kelder, binnenwanden die gestukadoord zijn met leem en nog veel meer bijzondere details. Hij is ontwikkeld en uitgevoerd door Mourits Biobouw te Halle, naar een ontwerp van architect Teun Verstand te Utrecht.

De woning is niet alleen qua vormgeving een opvallende verschijning. Ook de keuze voor de bouwmaterialen, -technieken en details wijkt compleet af van het gangbare. Wim Mourits heeft gestreefd naar een woonhuis ‘zonder stress’. Volgens hem wordt de hedendaagse mens teveel omringd door stress-factoren, zoals het verkeer, de werkdruk, een permanente bereikbaarheid en een opstapeling van niet-natuurlijke materialen in de omgeving, de voeding en de buitenlucht.

Dat is zeer ongunstig voor de gezondheid. Mourits heeft in de woning te Doetinchem geprobeerd een tegenwicht te bieden. Hij heeft dat gedaan in samenwerking met Nina Elshof uit Doetinchem, binnenhuisadviseur en ‘Feng Shui Master’, meester in de Chinese leer van de plaatsbepaling en vormgeving in de architectuur.

Dikke laag schelpen

De kelder van de woning bestaat uit een houten kist, verzwaard met beton en bekleed met epdm-rubber. Een kruipruimte heeft het huis niet. In plaats daarvan ligt onder de vloeren van 8 centimeter beton (zonder vliegas) een 50 centimeter dikke isolatielaag van schelpen. In de betonnen begane grondvloeren zijn houten regels ingestort. Daarop is een houten vloer bevestigd.

De begane grond is opgetrokken van rood metselwerk met tras- en kalkmortel. De spouwmuren zijn geisoleerd met kurkplaten. De vurenhouten kozijnen zijn afgedicht met epdm-rubberprofielen en afgelakt met natuurverf. De binnenwanden en het binnenspouwblad zijn gestukadoord met leem. Ze zijn afgewerkt met een finish op basis van natuurlijke pigmenten, met toevoeging van klei, marmer- en kwartsmeel.

In de binnenwanden is een wandverwarmingsinstallatie opgenomen. De plafonds bestaan uit houten regelwerk met leemstuc op riet, met halfronde aansluitingen op de wanden.

Natuurhars en bijenwas

De verdiepingvloer bestaat uit houten balken met geschaafde en geploegde delen en zwevend aangebrachte vloerelementen van natuurgips, met een dikte van 30 millimeter. Daarop ligt een plankenvloer, die is geimpregneerd met natuurhars en bijenwas.

De verdieping en de ‘toren’ bovenop de woning hebben een skelet van hout. De isolatie bestaat uit steenwol. Uiteraard heeft de woning ook bijzondere installaties. Er wordt deels gestookt met zonne-energie, deels met hout in een Finse lemen kachel. De elektrische installatie bestaat uit Mourits Bio-kabels, met een afscherming om elektromagnetische velden te voorkomen.

De Multima meterkast is ook afgeschermd. De woning is overigens comfortabel uitgevoerd, met een centraal stofzuigersysteem en warmwateraansluitingen voor een vaatwasser en een wasmachine.

Wim Mourits heeft niets nagelaten om een werkelijk biologisch en ecologisch verantwoorde woning te bouwen, samen met onderaannemer en timmerspecialist Tonny Heurnink.

Volgens Teun Verstand is het woonhuis een bewijs van zijn stelling, dat bouwen zowel functioneel, mooi, economisch en milieubewust kan zijn. Dat zijn geen tegenstrijdige eigenschappen. “We leven in een tijd met behoefte aan synergie. De bij het bouwen betrokken partijen moeten op basis van intuitie en wetenschap eigentijdse oplossingen bedenken voor de inhoud, uitvoering, financiering en uitstraling van bouwprojecten”, aldus Verstand.

Volgens Mourits moet een gebouw niet alleen bescherming tegen het weer bieden, maar ook prettig voelen. Voor Elshof geldt, dat een gebouw en zijn gebruikers in harmonie moeten zijn. Bij het woonhuis aan de Tollensstraat in Doetinchem zijn al deze wensen vervuld.

Reageer op dit artikel