nieuws

Betonnen rotonde bij Meppel is niet de laatste

bouwbreed

Nabij de watertoren te Meppel is een rotonde geopend, waarvan het wegdek geheel is uitgevoerd in beton. Daar is voor gekozen vanwege het zware vrachtverkeer. Het is de eerste betonnen rotonde in Drenthe, maar zeker niet de laatste.

Volgens een woordvoerder van de Provincie Drenthe is de gemeente Meppel van plan in dezelfde omgeving nog een rotonde van beton aan te leggen. De provincie heeft hetzelfde voornemen. Het wegdek van de rotonde, die vrijdag feestelijk in gebruik is genomen, is van ter plaatse in een bekisting gestort beton. Vanwege de ingewikkelde vormen was het niet mogelijk de gebruikelijke slipformpaver te gebruiken. De betonkwaliteit is nu B45 en de constructie is uiteraard gewapend. Het wegdek is in beton uitgevoerd, omdat de wegen ter plaatse zwaar worden belast door vrachtverkeer. Vlakbij ligt een industrieterrein, dat langs het water nog wordt uitgebreid. Volgens de provincie verdient een betonnen wegdek de voorkeur, omdat er geen spoorvorming in plaatsvindt en het minder onderhoud vergt.

Duurzaam Veilig

De nieuwe rotonde vervangt twee kruisingen in de N375. Een daarvan was voorzien van verkeerslichten, die aan vervanging toe waren. Door de komst van de rotonde kwamen de verkeerslichten te vervallen. De totale kosten van de rotonde zijn 2,5 miljoen gulden. De provincie Drenthe en de gemeente Meppel betalen dat bedrag, aangevuld uit een aantal landelijke subsidiefondsen.

De aanleg van de rotonde in de N375 maakt deel uit van het ‘Duurzaam Veilig’ beleid van de provincie Drenthe. Het is niet mogelijk de rotonde te ‘nemen’ met een snelheid van meer dan circa 30 kilometer per uur. In het kader van de veiligheid is het centrale deel van de rotonde flink verhoogd. De bestuurders van personenauto’s kunnen er niet overheen kijken. Op die manier wordt voorkomen, dat automobilisten in het donker de koplampen van tegenliggers zien, en denken dat de weg gewoon rechtdoor loopt.

Reageer op dit artikel