nieuws

Akkoord in bouw elektriciteitscentrale

bouwbreed

dublin/oslo – De Ierse elektriciteitsmaatschappij ESB en de Noorse staatsoliemaatschappij Statoil hebben een akkoord bereikt over de bouw en exploitatie van een gasgestookte centrale in Dublin. De bouw, die formeel nog moet worden goedgekeurd door de overheid van Ierland, kost 560 miljoen gulden en begint eind dit jaar.

De Noren nemen een belang van dertig procent in het project en leveren via dochteronderneming Alliance Gas de brandstof. Statoils deelname vormt een schakel in de strategie om een marktpositie op te bouwen in op aardgas gebaseerde energieproductie. Het staatsbedrijf is ook op het Ierse continentale plat actief met winning.

Op vier van de tien Ierse licenties fungeert het als operatormaatschappij. Ierland is volgens Statoil-topman Peter Mellbye attractief wegens de krachtige groei van het elektriciteitsverbruik. De afgelopen tien jaar nam dit toe met telkens vijf procent.

Reageer op dit artikel