nieuws

Afzuigsysteem ramptunnel in verkeerde stand

bouwbreed

parijs – Een foute werking van het rookafvoersysteem aan de Italiaanse kant van de Mont-Blanctunnel, is een van de belangrijkste oorzaken van de enorme draagwijdte van de ramp die drie weken geleden aan 41 mensen het leven kostte. Door de mechanische fout bij de Italianen – het afzuigsysteem stond in de blaasstand – werd de hete rook niet weggezogen maar naar het verkeer toegeblazen. Alle slachtoffers zijn hierdoor gestikt Dat is de belangrijkste conclusie van het eerste technische rapport over de oorzaak van de ramp. Het rapport spreekt evenwel van een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden.

De experts hekelen ook het gebrek aan samenwerking. Sinds de opening in 1965 hadden de Fransen en Italianen het vluchtschema in 1975 en 1989 moeten testen. Dit is nooit gebeurd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels