nieuws

Advies: minder subsidie voor TNO

bouwbreed Premium

De basissubsidie voor TNO kan worden verlaagd. TNO gaat uit van f. 140 miljoen per jaar, maar dat bedrag moet met ten minste 30% omlaag. Dat schrijft de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in een advies over het Strategisch Plan 1999-2002 van het onderzoeksinstituut.

De raad denkt dat vermindering van de subsidie meer druk op TNO legt om het geld op de markt te verdienen. Dat doet de onderzoeksorganisatie in toenemende mate. Volgens de AWT is dat een goede ontwikkeling die moet worden gestimuleerd door TNO minder ‘vrij geld’ te geven.

Ook wil de AWT af van de verplichting van departementen om de andere subsidiestroom, de zogenaamde doelsubsidies (totaal f. 130 miljoen per jaar, exclusief defensie), bij TNO uit te zetten. Hij vindt dat de ministeries vrij moeten zijn om te bepalen welk onderzoek ze willen en waar ze dat willen laten doen. TNO kan dan in concurrentie meedingen naar de opdrachten.

Reageer op dit artikel