nieuws

Aanleg vijfde baan Schiphol gaat door

bouwbreed

De uitbreiding van Schiphol met een vijfde baan gaat door. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist. De ingediende bezwaren zijn niet ernstig genoeg om deze vijfde baan tegen te houden, aldus de uitspraak.

Tegen de aanleg van de vijfde baan op Schiphol zijn veel bezwaren ingediend. Zowel buurtbewoners, actiegroepen als gemeentebesturen noemen de verdere groei van de luchtvaart op deze plek onaanvaardbaar, vooral vanwege de herrie en de luchtvervuiling. Maar volgens de Raad van State vormt Schiphol een “betekenisvol, met name economisch, belang”.

Het kabinet heeft wel enkele fouten gemaakt in de besluitvorming omtrent de verdere groei van Schiphol, maar niet ernstig genoeg om het geheel ongeldig te verklaren, vindt de Raad van State.

Volgende week staat de noodwet voor de aanleg van de vijfde baan op de agenda van de Tweede Kamer. Minister Jorritsma hoopt hiermee de aanleg van de baan in het jaar 2002 rond te hebben.

De uitspraak door de Raad van State gaat over de eerste stap in de uitbreiding van Schiphol. Over de onteigening van grond, aanlegvergunningen, isolatie van woningen en bestemmingsplannen worden bij de Raad van State nog diverse procedures verwacht.

Reageer op dit artikel