nieuws

Zonneboiler lijkt voet aan de grond te krijgen

bouwbreed Premium

De afzet van zonneboilers in Nederland is vorig jaar met een grote sprong vooruitgegaan. Er zijn bijna tweemaal zoveel zonneboilers verkocht als een jaar eerder.

Dat betekent dat de dip waarvan een jaar geleden nog sprake was, voorbij lijkt. De overheidsdoelstelling van 80.000 in het jaar 2000 lijkt weer haalbaar.

Eind 1997 beschikten ruim 26.000 Nederlanders over een zonneboiler. De afzet steeg van 4500 in 1996 naar 8000 vorig jaar. Het aantal systemen waarvoor subsidie is toegezegd, steeg van 6000 tot 11.500. Ook voor dit jaar verwachten de fabrikanten, inmiddels 24, een snelle groei.

Deze cijfers komen uit het boekje ‘Zonneboilers, stand van zaken begin 1998’. Drs. E. Nijpels kreeg het eerste exemplaar gisteren tijdens de BouwRai van de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem). Nijpels is sinds enkele maanden voorzitter van de Stichting Promo Zonneboiler, die door vier fabrikanten in het leven is geroepen.

In 1997 zijn overigens opmerkelijk veel grote zonneboilersystemen geplaatst. Werd in 1996 voor ruim 850 vierkante meter aan grote systemen geplaatst, vorig jaar groeide dat naar bijna 6500 vierkante meter. Met 2400 vierkante meter nam het systeem van snoepjesfabriek Van Melle de grootste hoeveelheid voor zijn rekening.

Niet alleen door de sprong in de afzet was 1997 een positief jaar voor de zonneboiler. Het was ook het eerste jaar dat alle energiedistributiebedrijven de aanschaf van een zonneboiler subsidieerden. Bovendien continueerde het Rijk de subsidieregeling, terwijl het de bedoeling was er eind 1997 een punt achter te zetten. Voor de bestaande bouw kent de regeling nu zelfs een hoger subsidiebedrag dan was voorzien. Het aantal producenten ten slotte groeide

Reageer op dit artikel