nieuws

Wilma bouwt verder met het Wereld Natuur Fonds

bouwbreed

De samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF) is Wilma Bouw zo goed bevallen dat donderdag opnieuw een samenwerkingsovereenkomst wordt getekend. In bestemmingsplan Drielanden in Harderwijk komen 31 zeer energiezuinige woningen, die bovendien voldoen aan scherpe eisen met betrekking tot duurzaam bouwen.

Het eerste samenwerkingsproject van Wilma en het WNF is vorige maand in Tilburg opgeleverd. Dat was onderdeel van een afspraak met vijf bouwers (behalve Wilma ook Mabon, Bouwfonds Woningbouw, Moes Bouwbedrijf en Slokker Vastgoed) om 200 woningen te realiseren met een energieprestatiecoefficient van 0,75. Het Wereld Natuur Fonds heeft de bouwers daartoe uitgedaagd om te bewijzen dat met bewezen technieken en zonder subsidie een stuk energiezuiniger kan worden gebouwd dan volgens de huidige norm.

Wilma is de eerste bouwer die aan het initiatief van het WNF een vervolg geeft. De nieuwe woningen hebben evenals die in Tilburg een energieprestatiecoefficient van 0,75. Dat betekent dat de woningen een energieverbruik hebben dat 40 procent lager is dan van woningen die aan de wettelijke eisen voldoen.

Harderwijk

In Harderwijk gaat er nog een schepje bovenop door een dubo-pakket toe te passen dat uitgaat boven het nationaal pakket duurzaam bouwen. Bij de Harderwijkse woningen zal bovendien een proef worden genomen met het PV-systeem van dakpannenfabrikant RBB. Dit vorig jaar geintroduceerde stekkerklare systeem bestaat uit voorbedrade zonnepanelen die precies vier dakpannen vervangen. Daardoor kan een optimale integratie van de panelen in het dakvlak worden gerealiseerd. De Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) verleent subsidie voor deze proef.

De bouw van de Harderwijkse woningen start in oktober; de oplevering is in september 1999. Andere vervolgprojecten heeft Wilma nog niet in de planning, maar volgens adjunct-directeur R. Slagter wil zijn bedrijf bekijken “hoe de ingeslagen weg ook in andere situaties bruikbaar is te maken”.

Reageer op dit artikel