nieuws

Wellicht laatste ‘Ritchie’ op de Maasvlakte

bouwbreed

Op de bekende locatie ‘Haven 8001’ vinden komende woensdag tot en met vrijdag de veildagen plaats van het veilinghuis Ritchie Bros. Een recordaantal van meer dan 3000 eenheden staan op hun kopers te wachten. De veiling zal misschien wel de laatste zijn die op deze locatie wordt gehouden. De volgende komt op een geheel nieuw terrein. Namelijk op het Moerdijkse industriegebied, waar tevens het huidige Haagse hoofdkantoor komt.

Het hoofdkantoor van Ritchie Bros. Auctioneers, is gevestigd in Vancouver BC, Canada. Het begon 35 jaar geleden veilingen van nieuw en gebruikt bouwmaterieel te organiseren. Van het domweg weghameren van ingebrachte stukken zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een wereldomvattende organisatie die de verkoper van gebruikt materieel op meerdere gebieden van dienst is.

De dienstverlening van Ritchie Bros. aan de verkoper van overtollig materieel betreft technische en cosmetische opwaardering van het te veilen materieel, het veilen ervan en het innen/ overmaken van de veilingopbrengsten.

Per jaar organiseert de organisatie circa 100 veilingen verspreid over de gehele wereld. Het wereldwijd opsporen en registreren van potentiele kopers behoort ook tot de activiteiten van Ritchie. In dit verband beschikt men over de gegevens van meer dan 250.000 kopers verdeeld over 160 landen. Per veiling worden deze mogelijke kopers uitgenodigd en voorzien van een veilingcatalogus. Ze organiseren dit soort veilingen in Europa, Australie, Azie, Noord Amerika en het Midden Oosten.

Nederland

De grootste en belangrijkste van deze veilingen komt echter in’Rotterdam’, waar duizenden machines per jaar van eigenaar verwisselen. Deze gegadigden komen uit alle hoeken van de wereld.

Zo kwamen er bij de laatste veiling, in november 1997, bieders uit Canada, de VS, China, Europa, en ook uit Pakistan, Jemen, Maagden Eilanden Peru, Venezuela, Korea Kazakstan en vele andere ‘exoten’. Het aantal geregistreerde bieders was toen ruim 1100, terwijl de uiteindelijke 529 kopers goed waren voor een omzet van $39,977200.

Uit Nederland kwamen 110 kopers die in totaal voor een bedrag van $3,406350 kochten. Dit betekent dat 73% van de kopers van buiten Nederland kwamen en 91% van het te veilen materieel voor hun rekening namen.

Al ruim 10 jaar maakt Ritchie Bros. gebruik van de huidige locatie naast de E.C.T.Terminal op de Maasvlakte. Al die tijd betrof het een tijdelijke huisvesting. Dit was ook duidelijk te merken. De kantoren die men daar heeft en de vestigingen van de verschillende transportagenten die bij de afvoer van het gekochte materieel worden ingeschakeld, zijn hier sinds het begin ondergebracht in verplaatsbare kantoor-units.

De catering werd verzorgd vanuit een uit zijn krachten gegroeide ‘koek en zopie’-tent, terwijl pas de laatste jaren gebruik werd gemaakt van mobiele sanitaire cabines. Als dan bovendien in het vroege voorjaar of het late najaar de bekende stormen over de Maasvlakte trekken, is het nauwelijks te doen voor de kopers die ‘thuis’ hele andere weersomstandigheden kennen.

Plannen

De groei is er voor deze Europese veiling nog lang niet uit. Zo zullen deze week alle records wederom gebroken worden. Dit geldt zowel voor het aantal lots (ingebrachte goederen) als voor de omzet. Ook van de kant van de bieders verwacht men bij Ritchie een ongekende toeloop.

Als gevolg van deze groei zijn de huidige terreinen te klein en te slecht geoutilleerd. Bovendien ligt op zo’n honderd meter van deze terreinen reeds een kademuur met landvasten midden in het land. Deze kade maakt onderdeel uit van de uitbreidingsplannen ten aanzien van de havencapaciteit van ‘buur’ E.C.T.

Om de continuiteit van de veilingen te waarborgen, heeft Ritchie Bros. inmiddels een terrein ter grootte van 23 hectare aangekocht in Moerdijk. Op dit terrein zal, naast de feitelijke veilingen, ook het hoofdkantoor van Ritchie Bros vanuit Den Haag worden overgeplaatst en in een nieuw te bouwen pand worden ondergebracht.

Niet bekend

Drie dagen

Voor de veiling die deze week wordt gehouden, is in ieder geval weer een record gebroken: ruim 3100 lots zullen de hamer passeren. Op woensdag zullen dit voornamelijk trucks zijn, al dan niet voorzien van een betonmix-installatie, kranen, betonpompen, tractoren en schrankladers. Maar ook handgestuurde verdichtingsmachines, hoogwerkers, ruim 70 vorkheftrucks tot zelfs een demontabel stalen gebouw met een oppervlakte van 1380 m2.

De tweede dag is de dag van het grondverzet met onder meer een kleine 200 wielladers, dozers, kabelleggers, waterwerpers, 20 motorgraders, ruim 100 dumptrucks, 35 graaflaadcombinaties, ruim 100 walsen, zeven, brekers en alles wat daartussen zweeft.

Dag drie is de dag van de hydraulische graafmachines waarvan er meer dan 200 op rupsen zullen voorbijtrekken. Daarnaast zijn er nog ruim 50 mobiele graafmachines, ruim 100 minigraafmachines, hydraulische hamers en scharen.

Ook deze week zal weer veel gebruikt en fabrieksnieuw materieel via de hamer van Ritchie Bros. een nieuwe eigenaar vinden.

Reageer op dit artikel