nieuws

Weg vrij voor bouw luchthaven Berlijn

bouwbreed

bonn – De Duitse bondsregering, Berlijn en Brandenburg hebben een akkoord bereikt over de financiering van de door een consortium rond de Essener bouwreus Hochtief te bouwen en beheren nieuwe luchthaven van Berlijn.

Deze week nog zullen de Duitse minister van Financien Werner Muller Bonn, Berlijn en Brandenburg groen licht geven aan wat na de bouw van de Kanaaltunnel Europa’s grootste infrastructurele project wordt.

Belangrijkste twistpunt was wie de op 952 miljoen gulden begrote aanleg van de door Bonn beloofde snelweg A-113 zou moeten betalen. Uit vrees te moeten opdraaien voor de kosten van de ontsluitingsweg hing de stadstaat Berlijn vorig jaar onverwacht een peperduur prijskaartje aan het ter beschikking stellen van gronden. Begin dit jaar gooide Berlijn de knuppel in het hoenderhok door formeel alle bouwoverleg met Bonn op te schorten. In het akkoord is overeenstemming bereikt over een nieuwe verdeelsleutel van de kosten die de overheden voor hun rekening nemen.

De nieuwe luchthaven van Berlijn wordt volgens de planning in 2007 in gebruik genomen op de locatie van het huidige vliegveld Schonefeld. Met de bouw zijn investeringen gemoeid ter hoogte van negen miljard gulden. Uit overwegingen van efficientie worden begin volgende eeuw achtereenvolgens de Berlijnse vliegvelden Tempelhof (2002) en Tegel (2007) gesloten.

Reageer op dit artikel