nieuws

Vinex-locaties bezorgen niemand een warm gevoel Volkshuisvesters hebben niet nagedacht

bouwbreed

“Veel mensen willen graag in een stad wonen. Nog meer liefhebbers zijn er voor het platteland. Vinex biedt geen van beide. Het is vlees noch vis. Want een hoge dichtheid is nog geen stad.” De deelnemers aan het politiek cafe van Cobouw op de BouwRai draaiden er niet omheen. Zelfs de nuances van D66-er Hans Jeekel konden die indruk niet wegnemen.

“Je komt nauwelijks ontwerpers tegen die een enorm warm gevoel hebben over de Vinex. Het is een ondoordachte operatie. De politiek heeft het over zichzelf afgeroepen. Zo is er bijvoorbeeld niet nagedacht over de grondpolitiek”, zo zegt Gert Middelkoop van de Stawon, het onderzoeksinstituut van de BNA-architecten.

“Bouwen op Vinex blijkt enorm duur. Dat ligt niet eens alleen aan de grondkosten, maar de proceskosten zijn excessief. Iedereen bemoeit zich ermee. En het eindresultaat is bedroevend, niet om aan te zien. Het zijn net Albanese verkiezingsuitslagen”, vervolgt hij.

Joep Padberg als vertegenwoordiger van VGBouw valt hem bij. “Ik deel de zorg over de kwaliteit van de Vinex-locaties. Er zijn mensen die een huis in de stad willen. Meer nog die landelijk willen wonen. Vinex is wat dit betreft vlees noch vis. Je kunt niet spreken van een stedelijk gebied, maar het is ook geen suburbaan gebied. Daarvoor wordt er in te hoge dichtheden gebouwd en is de ruimte te klein.”

Ook Adri Duivesteijn, Kamerlid voor de PvdA, vindt Vinex maar niets, zij het om volstrekt andere redenen. “Vinex is het beste bewijs dat gewone mensen niets te zeggen hebben over de volkshuisvesting. De markt bouwt daar op minimalistische manier. Ik hoop wat dat betreft op een verdere ontspanning van de woningmarkt, zodat ontwikkelaars hun kavels weer te koop aanbieden. Dat is dan de kans voor gemeenten de gronden weer terug te kopen en er nog iets van te maken.”

Koopbijdrage

Hij ergert zich er daarnaast aan dat op de Vinex nauwelijks voor redelijke prijzen gebouwd kan worden. “Op de Vinex betalen mensen grif 3 ton voor een woning die qua bouwkosten nog geen 1,5 ton waard zijn.” En dat doorkruist zijn eigen plannen met de individuele koopbijdrage, die koopwoningen bereikbaar moeten maken voor mensen met een laag inkomen. Daaraan hangen maximale stichtingskosten van f. 177.000.

Bij dat punt zette D66-er Hans Jeekel vraagtekens. Hij vreest problemen voor de kopers bij iets wijzigende omstandigheden. “Moet je mensen met een inkomen tot f. 35.000 wel het risico laten lopen”, zo vraagt hij zich af. Daarbij wijst hij op gevaren van onvoorspelbare lokale lastenstijgingen, achterstand in onderhoud en eventueel stijgende rente.

Middelkoop noemt het idee van Duivesteijn cynisch ‘briljant’. “De verschuiving van huur naar koop is een onontkoombare ontwikkeling. Dat bombardeer je vervolgens tot visie. Dat is briljant. Het komt gewoon. Daar hoef je geen wetsvoorstel voor in te dienen.” Hij verwacht dan ook weinig van het voorstel. “Hier en daar worden het rampen en hier en daar gaat het goed. Kijk naar het noorden van ons land waar dit is uitgevoerd: de verpaupering ging door. Die kun je niet privatiseren.”

Duivesteijn zelf geeft er blijk van de hele discussie over huur versus koop onzin te vinden. “Ik haal wel eens het voorbeeld aan van het grote gezin waarvan er tien eigenaar-bewoner zijn en een huurder. ‘Dat je je dat kunt veroorloven’, roepen de tien”, zo grapte hij.

Reageer op dit artikel