nieuws

Utrecht mag vrije busbaan aanleggen

bouwbreed

De gemeente Utrecht mag beginnen met de vervroegde aanleg van de omstreden vrije busbaan door het centrum. Dat heeft de president van de rechtbank in Utrecht vrijdag beslist. Vijf ondernemers hadden in kort geding geeist dat de gemeente de aanleg uitstelt. Vanwege het spoedeisende karakter van het geding is er nog geen motivatie beschikbaar.

De ondernemers vrezen fors verlies van omzet doordat ze door het openbreken van de straten slecht bereikbaar zijn. Volgens de gemeente zijn de werkzaamheden zo gepland dat daar geen sprake van is. Bovendien zou er een schaderegeling voor de winkeliers zijn opgezet.

De aanleg van de busverbinding houdt de gemoederen in Utrecht al jarenlang bezig. Deze verbinding kost f. 185 miljoen. In november 1996 ging de gemeenteraad akkoord met het trace dat via de binnenstad een verbinding moet gaan vormen tussen het Centraal Station en universiteitscentrum De Uithof.

De lokale protestpartij Leefbaar Utrecht van lijsttrekker Henk Westbroek, die tijdens de raadsverkiezingen met negen zetels een grote overwinning boekte, heeft de kwestie bovenaan de politieke agenda staan. Tijdens de collegevorming is een referendum over de busbaan een van de centrale thema’s.

Reageer op dit artikel