nieuws

Utrecht maakt drie miljoen vrij voor schade door busbaan

bouwbreed

Het stadsbestuur van Utrecht heeft ingestemd met een schadevergoedingsregeling bij de aanleg van de vrije busbaan. Ondernemers langs de route kunnen rekenen op een tegemoetkoming in hun inkomensderving.

Dat gebeurt indien zij kunnen aantonen dat ze onevenredig veel schade lijden door de werkzaamheden. Ook bewoners kunnen aanspraak maken op de vergoeding. In totaal is hiervoor ruim f. 3 miljoen gereserveerd.

Winkeliers hebben al laten weten dat zij dit bedrag veel te laag vinden. Volgens wethouder Rijckenberg is het bedrag geen maximum: “Indien de schade hoger blijkt te zijn, dan zullen we dat uit andere middelen financieren.”

Begin deze week is in het centrum van de domstad met de voorbereidingen voor de aanleg van het eerste deel van het trace begonnen.

De omstreden vrije busbaan, die het Centraal Station via een route dwars door de stad met het universiteitscomplex en het Academisch Ziekenhuis aan de oostzijde moet gaan verbinden, heeft in Utrecht voor veel commotie gezorgd. De grote overwinnaar tijdens de raadsverkiezingen, Leefbaar Utrecht, heeft de kwestie gebombardeerd tot hoofdthema van de collegeonderhandelingen. De lokale partij wil er een referendum over.

Reageer op dit artikel