nieuws

Uitzendbureaus samen met arbeidsbureaus

bouwbreed

Uitzendbureaus onderhandelen over een betere toegang tot het bestand aan werklozen waarover de arbeidsbureaus beschikken. Als partijen een akkoord bereiken, kan een werkloze een baan aangeboden krijgen van een uitzendbureau, waar hij of zij niet staat ingeschreven.

De onderhandelingen tussen arbeidsbureaus en de ABU, de brancheorganisatie van uitzendbureaus, zijn in een vergevorderd stadium, maar hangen nog op twee knelpunten: de privacy van de werklozen en de betaling voor de gegevens. Als de partijen tot een akkoord komen, gaan de arbeidsbureaus kandidaten aandragen voor vacatures bij de uitzendbureaus.

Met uitzondering van Vedior en Start krijgen de uitzendbureaus geen rechtstreekse toegang tot de namen en adressen van de miljoen werklozen die nu bij arbeidsbureaus staan ingeschreven. Start en Vedior betalen niet voor de gegevens, maar hebben zich verplicht jaarlijks 30.000 mensen aan een nieuwe baan te helpen.

Mensen die zich nu inschrijven bij een arbeidsbureau als werkzoekende, kunnen aangeven of zij er bezwaar tegen hebben als het arbeidsbureau hun naam en adres doorgeeft aan uitzendbureaus. Tot nu toe maakt circa 3 procent van de werkzoekenden bezwaar tegen doorgifte van hun gegevens.

Reageer op dit artikel