nieuws

TL-recycling bijna volledig

bouwbreed

antwerpen – Samen met het Belgische Indaver heeft de Nederlandse afvalverwerker AVR een installatie geopend voor recycling van TL-buizen. Tussen 92 en 98 procent van het materiaal van afgedankte TL-buizen kan daarin worden teruggewonnen voor hergebruik. De installatie staat in Beveren, onder de rook van Antwerpen. Vrijdagmiddag werd hij geopend door de Vlaamse minister Kelchtermans.

De installatie herkent verschillende typen TL-lampen, brandt de eindjes ervan af, blaast het poeder uit de buizen en vangt het selectief op. Van de eindjes wordt in een andere installatie het metaal afgescheiden en aangeleverd voor de productie van nieuwe metalen.

Het fluorescentie-poeder van een nieuwe generatie Philipslampen gaat naar een Philipsvestiging in Maarheeze, waar het kwik eruit wordt gehaald en het poeder wordt opgewaardeerd totdat het volledig herbruikbaar is, zonder kwaliteitsverlies.

De installatie in Beveren moet de complete markt van de Benelux bedienen. Vorig jaar was die goed voor in totaal 30 miljoen TL-lampen.

Reageer op dit artikel