nieuws

Tiel experimenteert met nieuwe warmtepomp

bouwbreed Premium

In de Tielse nieuwbouwwijk Passewaay zijn vrijdag vier huurwoningen opgeleverd met een warmtepomp die is voorzien van een naverwarming op gas. De andere honderd woningen in de wijk hebben een HR-combiketel en dienen als referentie voor de test met de nieuwe warmtepomp, die een jaar gaat duren.

Gasbedrijf GGR-Gas en de verhuurder, de Stichting Christelijke Woningcorporatie, zijn de eersten in Nederland die met de nieuwe warmtepomp experimenteren. De warmtepomp is ontwikkeld door het Bossche bedrijf Stiebel Eltron, die zijn bestaande elektrisch naverwarmde warmtepomp aanpaste voor naverwarming op gas.

De warmtepompen zijn aangesloten op de mechanische ventilatie van de woningen. De warmtepomp onttrekt de warmte hieruit voor het verwarmen van het water in de boiler en de radiatoren. Als de warmtevraag groter is dan de warmtepomp kan leveren – volgens een woordvoerder van Stiebel Eltron alleen als het echt heel koud is – zorgt een automatisch werkende gasbrander voor bijverwarming. De warmte uit de hierbij vrijkomende rookgassen wordt hieraan onttrokken en ook toegevoegd aan de verwarming.

Volgens Stiebel Eltron is de energiebesparing met de nieuwe warmtepomp iets groter dan met de ‘all-electric’ warmtepomp. Laboratoriumproeven en ervaringen in Duitsland en Scandinavie hebben uitgewezen dat in vergelijking met een hoogrendementsketel een besparing van 25 tot 30 procent mogelijk moet zijn.

Of dat in de Nederlandse situatie ook werkelijk zo is, zal de praktijk moeten uitwijzen. Een jaar lang moeten de bewoners lijsten bijhouden en metingen verrichten. GGR-Gas volgt het proces op afstand met zijn telemetriesysteem. Mocht blijken dat de bewoners van de vier woningen toch niet goedkoper uit zijn dan hun buren zonder warmtepomp, dan krijgen zij het verschil door het gasbedrijf terugbetaald.

Stiebel Eltron denkt dat er voor de warmtepomp in Nederland een grote markt is. Het bedrijf schat binnen enkele jaren zo’n tienduizend apparaten per jaar te kunnen afzetten voor gebruik in woningen met een laag energieverbruik. Mede door het initiatief van GGR-Gas kan de prijs, nu nog rond de f. 10.000, dan zakken naar een hoogte die vergelijkbaar is met die van een HR-ketel.

Reageer op dit artikel