nieuws

Technologieconcern Stork heeft goed jaar achter de rug

bouwbreed Premium

Technologieconcern Stork, moeder van het ingenieursbureau Comprimo, heeft vorig jaar volgens verwachting goed gedraaid. De nettowinst steeg met 25,4 procent van f. 137 miljoen naar f. 182 miljoen. Ook voor 1998 voorziet Stork een winststijging.

Stork is het jaar ingegaan met een goed gevulde orderportefeuille van f. 3946 miljoen. Aan opdrachten werd f. 5390 ontvangen, 11,3 procent meer dan in 1996. Van de orders kwam 65 procent uit het buitenland. Ook voor 1998 wordt een groei van de orderontvangsten verwacht.

Stork boekt ongeveer 8 procent van de omzet in Zuidoost-Azie. Voor de textielveredelingssector en sommige verwerkingsactiviteiten van voedingsmiddelen zal de huidige crisis in het werelddeel leiden tot een dalende investeringsbereidheid. Voor de olie- en gasindustrie is de invloed veel geringer. Industriele componenten die Stork in het gebied laat maken, kunnen echter goedkoper worden.

Stork wil voor haar expansie op korte termijn f. 200 miljoen risicodragend kapitaal aantrekken. Het gaat om een achtergestelde, in aandelen converteerbare obligatielening.

Het concern maakte dinsdag ook bekend dat het een tweederde meerderheid heeft verworven in de Poolse Polmor. Dit bedrijf in Bytow, honderd kilometer ten westen van Gdansk, is een toeleverancier op het gebied van plaatwerk en componentenfabricage. Stork was al jaren klant van het bedrijf. Polmor heeft 300 mensen in dienst.

Reageer op dit artikel