nieuws

Student ontwerpt bouwelement van houtwolmagnesiet

bouwbreed

Een student van de Technische Universiteit Eindhoven, Stefan Verhees, heeft een gebogen bouwelement van houtwolmagnesiet ontworpen.

Hij koos voor dit materiaal, omdat het weinig milieubelastend is, een hoge isolatiewaarde heeft, licht van gewicht is en makkelijk te bewerken. In combinatie met houten T-profielen kunnen met het element zowel wanden, daken, vloeren als kolommen worden samengesteld. De afwerking is afhankelijk van de toepassing.

Het element ontleent zijn sterkte en stijfheid aan de gebogen vorm. Volgens Heraklith in Oostenrijk, producent van houtwolmagnesietplaten, is het niet onmogelijk om gebogen platen te vervaardigen. In een rapport stelt Verhees een aantal principedetails voor. Als afwerking denkt hij aan hout of pleisterwerk, afdekprofielen van metaal en leien of shingles. In de ruimten tussen de gebogen elementen is veel ruimte voor installaties.

Verhees begint binnenkort aan zijn afstudeerfase binnen de differentiatie ‘Bouwtechnisch Ontwerpen’, in de richting ‘Duurzame (af)bouwtechniek en milieu-integratie’.

Maquette van een constructie met wanden, vloeren en kolommen van gebogen houtwolmagnesietplaten.

Reageer op dit artikel