nieuws

Spanje sterke concurrent voor Italiaanse tegels

bouwbreed Premium

Spanje wordt een steeds grotere concurrent van de Italiaanse keramiekindustrie. Het land is bezig met een enorme inhaalrace op tegelgebied. En dat komt de ‘Stichting Tegel’, die in Nederland het gebruik van keramiek op de vloer wil stimuleren, goed uit.

Vorig jaar nam de export van Spaanse tegels weer met 15% toe. De omzet kwam op f. 6 miljard. Ook in Nederland vinden deze tegels steeds meer aftrek.

Het Spaanse succes komt niet uit de lucht vallen. Met hulp van de Europese Gemeenschap heeft de keramische industrie zich in vijf jaar tijd ontwikkeld tot een sterke bedrijfstak. Dankzij de introductie van nieuwe machines, de combinatie van vloer- en wandtegels en de ontwikkeling van marmer-imitatie neemt de tegelbranche nu 60 % van de totale export van Spaanse bouwmaterialen voor haar rekening.

De grootste Spaanse bedrijven Porcelonsa en Venis hebben enkele jaren geleden de toon gezet voor steeds grotere wandtegels, die nu kunnen oplopen tot 30 x 70 cm. Marmer-imitaties zijn het meest gewild in Nederland.. Nieuw is de gekalibreerde vorm, waarbij na het bakken het glazuur wordt gepolijste en de randen worden afgekant, zodat het resultaat nauwelijks meer van echt marmer valt te onderscheiden. De huidige mode in tegels ligt verder in het mozaiek en de vele nabootsingen ervan. Het rustieke cotto verschijnt in vele variaties, steevast gecombineerd met inzetstukjes, lijsten en patronen voor de vloer. De huidige Spaanse ontwikkelingen komen voor Nederland op een uitgelezen moment.

De Stichting Tegel is afgelopen najaar met reclamecampagnes voor tegels op televisie begonnen. Volgens woordvoerder Jan Hazenleger heeft de tegelindustrie zich jaren in een verkeerd daglicht laten manoeuvreren. De klacht dat keramiek op de vloer ‘koud’ aanvoelt, is allang uit de wereld dankzij de toepassingen van vloerverwarmingen. In vergelijking met 20 jaar geleden zijn eveneens de glazuren en bakmethoden dermate verbeterd dat breuk of beschadiging nauwelijks meer voorkomt, mits de tegels juist verwerkt zijn.

Projectbouw

Bij grote projecten worden de voordelen van tegels al ruimschoots ingezien. Hierbij maakt toepassing van het oersterke porcellanato furore. Deze porseleinsamenstelling onderscheidt zich in extra fijne grondstoffen, zeer hoge baktemperaturen en een tekening die honderd procent in de massa zit vervat. Zoals bekend maakt dit de porcellanato uitermate geschikt voor de projectbouw.

Reageer op dit artikel