nieuws

Rijk komt slachtoffers van asbest tegemoet

bouwbreed

den haag – Asbestslachtoffers die lijden aan de ziekte mesothelioom en die geen schadevergoeding kunnen krijgen, komen vanaf 1 oktober in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming van de overheid. Dan gaat ook het Instituut Asbestslachtoffers van start.

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken heeft dit de Tweede Kamer laten weten. Het gaat om asbestslachtoffers wier vordering is verjaard of wier werkgever failliet of onvindbaar is. Elk jaar zijn er ongeveer honderd asbestslachtoffers die hun vordering niet meer kunnen verhalen.

Hoogervorst wil ook het verjaringsrecht wijzigen, zodat wordt voorkomen dat de vordering van het asbestslachtoffer verjaard is op het moment dat de ziekte zich openbaart. Een wetsvoorstel in deze zin van minister Korthals van Justitie, ligt voor advies bij de Raad van State.

Ook nabestaanden van slachtoffers die op 6 juni 1997 nog in leven waren, kunnen straks de eenmalige tegemoetkoming aanvragen.

Hoogervorst onderstreept dat de eenmalige tegemoetkoming van 25.000 gulden niet vergelijkbaar is met de schadevergoeding die asbestslachtoffers kunnen krijgen als er wel een aanspreekbare werkgever is. Die bedraagt gemiddeld een ton.

Bij het Instituut Asbestslachtoffers kunnen slachtoffers, werkgevers en verzekeraars terecht voor het treffen van een schikking over schadevergoeding. (anp)

Reageer op dit artikel