nieuws

Raadslid doet aangifte van illegale afvalstort

bouwbreed Premium

In het Groningse Bellingwedde is grote opschudding ontstaan over een aangifte van raadslid A. Geerdes tegen de gemeente wegens het illegaal storten van afval. De hele gemeenteraad is verbolgen over het optreden van het GroenLinks-lid omdat hij naar de milieupolitie is gestapt zonder de ongeoorloofde afvalstort aan te kaarten bij burgemeester en wethouders.

Omwonenden attendeerden Geerdes er op dat de dienst Gemeentewerken zonder vergunning puin en ander bouwafval op het hertenkamp in Vriescheloo had gedumpt. Het raadslid vroeg om opheldering bij de milieuambtenaar van de gemeente Bellingwedde, maar stuitte naar eigen zeggen op een muur van onwil. Daarop deed hij aangifte bij de politie.

Burgemeester E. Drenth neemt het Geerdes zeer kwalijk, dat hij het gemeentebestuur niet heeft ingeseind. “Dan hadden wij zelf de fout kunnen herstellen”, zegt Drenth. Het raadslid beweert diverse malen aan de bel te hebben getrokken bij ambtenaren en bij de gemeentesecretaris. “Nog even en ik krijg de schuld dat ik die troep daar heb neergelegd”, reageert Geerdes.

De gemeente Bellingwedde heeft het op zich ongevaarlijke puin ondertussen van het hertenkamp verwijderd en afgevoerd naar de afvalstort. Bovendien heeft de burgemeester disciplinaire maatregelen aangekondigd tegen de ambtenaar die verantwoordelijk was voor de stort. Deze dacht de gemeente geld te kunnen besparen door het puin, afkomstig van de renovatie van het hertenkamp, te gebruiken als fundering voor enkele parkeerplaatsen.

De milieupolitie heeft proces-verbaal van het milieudelict opgemaakt en de zaak in handen gesteld van het OM in Groningen. Een woordvoerster van Justitie kon vrijdagmiddag niet zeggen of het OM tot vervolging zal overgaan.

Reageer op dit artikel