nieuws

Plan van SFB zet malafide bouwers de voet dwars

bouwbreed Premium

Aannemers lopen regelmatig bewust of onbewust risico door zelfstandigen zonder personeel in te schakelen of werknemers uit te lenen. Geen bouwer zit te wachten op mogelijke onverwachte navorderingen in de vorm van premieheffingen. De SFB-groep werkt aan een plan van aanpak om schades te minimaliseren en zwartwerk te voorkomen. Alvast een tipje van de sluier opgelicht.

In het kader van de campagne ‘Zwartwerk is broodroof’ maakt de SFB-groep een preventieplan fraude en aansprakelijkheid. Zeven eenvoudige controlelijsten vallen eind volgende maand bij iedere aannemer op de deurmat.

“Fraude dekt niet helemaal de lading. Ook uit onwetendheid kunnen aannemers schade oplopen en met onverwachte navorderingen te maken krijgen”, vindt Pieter Wijbenga, chef opsporing van de afdeling Controle, incasso en opsporing (CIO).

De lijsten met controlepunten zijn eenvoudig maar zeer doeltreffend. Volg je de punten op deze lijst dan zijn de risico’s miniem. Wijbenga hoopt dat de lijsten zo ingeburgerd raken dat ze worden voorgeschreven in contracten. “Het is een beetje vergelijkbaar met een brandpreventieplan. Brand is nooit helemaal te voorkomen, maar je weet wat te doen en waar bijvoorbeeld de brandslang hangt en de uitgang is.”

SFB niet overbodig

Iedere aannemer die werkt met onderaannemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) loopt risico. De controlelijst geeft aan waar op te letten. Een zzp’er moet een vestigingsvergunning kunnen tonen en een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel afgeven. Verder hoort hij een btw-nummer achter te laten en over eigen briefpapier te beschikken voor offertes en facturen.

Het tweede blok waarschuwt voor de zzp die voor maar een opdrachtgever werkt. Zoiemand wordt in principe als werknemer aangemerkt. De kans is dan groot dat opdrachtgever opdraait voor de premies sociale verzekeringswetten en cao-regelingen. Een aannemer moet daarom altijd referenties natrekken. Tot slot bevat deze controlelijst een aantal tips zoals of de zzp’er wel zelf zijn opdrachten verwerft en voor eigen risico werkt.

Wijbenga denkt zelf dat de controlelijst voor het in- en uitlenen van werknemers nog nuttiger is. “Dat komt veel minder vaak voor en is in principe verboden met wat uitzonderingen en dat maakt het zo ingewikkeld.” Ook komen er controlelijsten voor eigen werknemers, eigen werknemers in het buitenland, onderaannemers in het buitenland en verhuur van mensen en materieel.

Hij is niet bang dat zijn eigen afdeling overbodig wordt, maar zou blij zijn als er minder navorderingen de deur uit gaan. Momenteel vordert het SFB jaarlijks vele tientallen miljoenen na. “Nu wordt vooral de accountant daar veel rijker van. De aannemer kost het een hoop geld en ons kost het ook een hoop geld en inspanning.”

Nu is het zo dat SFB een aannemer een navordering stuurt. Die speelt de aannemer weer door aan zijn accountant. Die tekent bijna altijd protest aan, waarna weer een hoorzitting volgt en soms zelfs een beroepsprocedure. Wie er ook gelijk heeft, een heleboel mensen hebben er al een hoop tijd en moeite ingestoken om over de gemaakte kosten nog maar te zwijgen.

Eind volgende maand moet alles klaar zijn. Op dit moment buigen verschillende bouwbedrijven en werkgeversorganisaties zich over de concepten. Waardevolle tips en aanvullingen worden nog toegevoegd. De controlelijsten komen op papier, maar ook op diskette en mogelijk op internet. Iedereen die bij SFB-uitvoeringsorganisatie is ingeschreven, ontvangt het preventieplan automatisch thuis.

Reageer op dit artikel