nieuws

OBR neemt geleidelijk Grondbedrijf Capelle over

bouwbreed Premium

Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) neemt niet in een keer het grondbedrijf van buurgemeente Capelle aan den IJssel over. Het OBR verkiest een geleidelijke aanpak.

“Via het woningbouwproject Fascinatio gaan we samenwerken met het OBR”, verklaart Cees Paul, directeur Grondbedrijf Capelle aan den IJssel, desgevraagd. Zijn tegenspeler, Gobert Beijer, beaamt dat niet gelijk een meerderheidsbelang wordt genomen. “We verkiezen een geleidelijk traject.”

Vorig jaar werd bekend dat Capelle zijn noodlijdend grondbedrijf ging onderbrengen in een nieuwe onderneming, Ontwikkelingsmaatschappij Capelle aan den IJssel. Onomwonden stelde Rotterdam daar een belang in te nemen van boven de 50 procent. Voor Capelle ging dat in die dagen te snel.

De nieuwe maatschappij krijgt als taak het mislukte kantorengebied Rivium aan te pakken. Het plan is de realisatie van een stevige wijk met de naam Fascinatio, waar wonen en werken samengaan. Het gebied heeft een omvang van 45 ha.

Cees Paul: “Op dit moment wordt aan de overeenkomst gewerkt. De beide colleges moeten nog instemmen met deze aanpak.” Zowel Paul als Beijer verklaren dat de onderhandelingen goed verlopen.

Capelle gezonder

Als gevolg van de deal met Rotterdam is de financiele positie van het Grondbedrijf een beetje gezonder geworden. Door wanbeleid ontstond in 1996 een tekort van f. 120 miljoen. “De opbrengsten, inclusief de reserves, zijn nu in evenwicht met de kosten. De overeenkomst met Rotterdam heeft ons een eind op weg geholpen”, aldus Paul. “Daarnaast zijn de kosten teruggebracht door het schrappen van bijvoorbeeld infraprojecten. Gelukkig werkt de economische groei ook in ons voordeel. In 1997 hebben we meer kantoorruimte verkocht dan verwacht. Maar laten we duidelijk zijn: we zijn er nog niet.”

Op pagina 3 een interview met OBR-topman Beijer

Reageer op dit artikel