nieuws

Nordberg sterk in breken en zeven

bouwbreed Premium

De tot de Finse Rauma Corporation behorende Nordberg Groep behoort tot ’s werelds toon-aangevende fabrikanten op het gebied van breek- en zeefinstallaties voor de natuursteenwinning, bergbouw en recycling van bouwmaterialen. Op de Bauma zal deze onderneming op dit gebied enkele recente eigen ontwikkelingen en producten van de onlangs door Nordberg overgenomen Amerikaanse zeefmachinefabrikant Read Inc. exposeren.

Bij het door Nordberg geexposeerde materieel ligt de nadruk op mobiliteit en snelle inzetbaarheid. Daarmee volgt de producent de trend in het binnenstedelijk slopen en het hergebruik van vrijkomende verhardingsmaterialen bij wegenonderhoud.

Het programma rupsmobiele breekinstallaties is door Nordberg aangevuld met de Lokotrack 105, een 180 kW sterke machine, ontwikkeld als voorbreekinrichting voor de natuursteen- en recyclingindustrie. Het hart van de machine is een beproefde kaakbreker uit C-serie.

Tot de standaard uitrusting behoort een 6 m3 invoerbunker. Evenals alle brekermodellen uit de Lokotrack serie is de nieuwe breekinstallatie ook uit te rusten met een hydraulische zeefdekinstelling, een zijwaartse materiaaluitvoer en een magneetband. De breekcapaciteit van de 105 bedraagt, afhankelijk van het te verwerken materiaal rond de 400 ton/h.

Kenmerkend voor de rupsmobiele Citytrack 80, die voornamelijk is bedoeld voor recycling van sloop- en bouwpuin, is de automatische controle en besturing van het gehele breekproces. Machine componenten die tot nu toe mechanisch werden aangedreven hebben in dit brekermodel een hydraulische aandrijving gekregen. De capaciteit van de machine bedraagt 200 t/h.

Met de Nordpactor 1110 SR breidt Nordberg de lijn, als voor-, na- en recyclingbreker inzetbare machines uit. Afhankelijk van het soort materiaal is deze machine in staat hoeveelheden van 150 tot 290 ton per uur te breken. Kenmerkend voor deze pralbreker is de eenvoudige hydraulische instelmogelijkheid van de materiaal doorvoeropening, het gemakkelijke onderhoud en snelle uitwisselbaarheid van de slagmessen.

Ook de G 3310 kegelbreker is nieuw. Deze machine geeft uitbreiding aan de G-Cone-serie die inmiddels uit 29 verschillende modellen bestaat. De breker is geconstrueerd voor het verwerken van materialen met een korrelgrootte tot 280 mm. De capaciteit ligt tussen de 120 tot 400 ton.

Voor de eerste maal exposeert Nordberg verschillende zeefinrichtingen van de Amerikaanse fabrikant Read. Hiertoe behoort onder meer een tweeassige mobiele dubbeldeks zeefinstallaties van het type Read-Senator.

Deze zeefmachine wordt aangedreven door een 74 kW dieselmotor en weegt 24,8 ton. De categorie zeefinstallaties wordt afgerond met vier in capaciteit verschillende zeefmachines uit de Screen-all serie, alle gebouwd op een eenassig chassis.

Reageer op dit artikel