nieuws

Leegstand in Helmond baart corporatie zorgen

bouwbreed

In Helmond staan 874 woningen leeg. Voornaamste oorzaak van de leegstand is de oplevering van 1255 woningen in 1997. Een “zorgelijke situatie”, vindt woningcorporatie Woonpartners. J. Heessels, hoofd onderzoek en statistiek van de gemeente Helmond, noemt de leegstand ‘niet verontrustend’.

Een kwart van de leegstaande woningen in de groeistad zijn te vinden in de koopsector. In vergelijking met vorig jaar is het aantal leegstaande woningen met eenderde gestegen (was in 1996: 835). De gemeente Helmond verwacht dat eind van dit jaar de leegstand het aantal van 800 woningen niet overschrijdt.

De gemeente Helmond heeft als Vinex-taakstelling om voor het jaar 2005 zo’n 7740 woningen te bouwen. Ongeveer 6000 woningen komen in de nieuwbouwwijk Brandevoort. Algemeen directeur J. Gerris, van de woningcorporatie Woonpartners maakt zich zorgen over het tempo waarmee in de Brabantse stad gebouwd wordt. “Als de 33.000 woningen die momenteel in Helmond staan, afgezet worden tegen de leegstaande woningen, dan ben ik bezorgd. Ik vind dan ook dat de Vinex-taakstelling bijgesteld moet worden. Helmond moet minder gaan bouwen.” Met ruim vijfduizend woningen in haar bezit is de corporatie de grootste in Helmond.

Woonpartners vindt ook dat de gemeente Helmond meer moet bouwen in de bestaande stad en niet op locatie, zodat de bevolking niet wegtrekt uit de binnenstad. Anders ontstaan er ‘witte reservaten’, waarschuwt Gerris. “Helmond moet meer aandacht hebben voor herstructurering van bestaande wijken. Omdat anders de sociale samenstelling eenzijdig wordt, omdat er te weinig middeldure en dure woningen worden gebouwd.”

Reageer op dit artikel