nieuws

Ketenmobiliteit centraal op Intertraffic

bouwbreed

“Niet de oplossing, maar een bijdrage aan de oplossing van de fileproblemen rond de grote steden.” Met deze woorden introduceerde minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) de ketenmobiliteit tijdens de opening van de beurs Intertraffic in de Amsterdamse RAI.

De bewindsvrouwe wees nog maar eens op de toenemende congestie op de Nederlandse wegen. “Natuurlijk ondergaan we dat niet lijdzaam. De investeringen in infrastructuur gaan in een hoog tempo door. Maar minstens even belangrijk is het slimmer gebruik van infrastructuur die we al hebben. Het lijkt wat minder glorieus dan dat fonkelend nieuwe asfalt en beton, maar levert goede resultaten op.”

Ook dat is echter nog onvoldoende al krimpen dankzij slimmer gebruik, de files rond Rotterdam met 10%. “Maar er ligt nog een groeibriljant te wachten. De ketenmobiliteit. Met andere woorden het slim combineren van vervoerswijzen en de bijbehorende diensten. Ketenmobiliteit bevindt zich nog in het geboortestadium, maar we verwachten er toch veel van.”

Jorritsma is dan ook zeer benieuwd naar praktijktesten die momenteel worden opgezet. “Harderwijk is een geschikte kandidaat voor zo’n praktijktest. Wanneer er in het weekend veel mensen naar het Dolfinarium komen, loopt eerst het stadje vol. Daarna loopt de autoweg vol. Door te parkeren aan de stadsrand en een treintje naar de dolfijnen aan te leggen, kan dat veranderen.”

Ook voor de Jaarbeurs in Utrecht en de RAI in Amsterdam zouden soortgelijke oplossingen mogelijk zijn: parkeerplaatsen buiten de stad en dan met futuristische onbemande peoplemovers naar de diverse beurzen. “De plannenmakers zijn nog volop bezig.”

De minister verwacht dan ook veel van Intertraffic. Partijen als McDonalds, Dolfinarium en Parkeermanagement Nederland laten daar zien hoe zij met ketenmobiliteit omgaan. “Niet alleen informatief, maar ook stimulerend”, aldus Jorritsma.

Reageer op dit artikel