nieuws

Israelisch onderzoek levert ‘intelligente’ verkeersdrempel op

bouwbreed

Onderzoekers in Israel hebben een verkeersdrempel ontwikkeld die zich aanpast aan de snelheid van het voertuig dat er overheen rijdt. Dat staat in het maartnummer van InnoVisie, het magazine van het InnovatieCentra Netwerk Nederland.

Het nieuwe systeem bestaat uit een langwerpige zak die is gevuld met vloeistof. De zak is bekleed met een beschermende laag. Het geheel wordt vastgemaakt op de plaats waar de drempel moet komen.

De eigenschappen van de nieuwe verkeersdrempel volgen uit die van een vloeistof. De weerstand bij in beweging brengen, neemt toe met de snelheid waarmee dat gebeurt. Wie langzaam over de zakken rijdt, zal geen of nauwelijks hinder ondervinden. Maar bij een vaartje van 25 kilometer per uur wordt al een bult gevoeld. Hoe harder wordt gereden, hoe harder de klap. Bij 50 kilometer per uur blijken de zakken al steenhard.

Reageer op dit artikel