nieuws

Inzenders duboprijsvraag Hengelo laten vooral veel serres zien

bouwbreed

hengelo – Een deskundige jury maakte eind vorige week in Hengelo de tien genomineerden bekend die een voorbeeldwoning mogen bouwen in het kader van de prijsvraag ‘Individueel en duurzaam’. De woningen verrijzen in de Hengelose nieuwbouwwijk Het Broek, waar 40 procent van de kavels individueel wordt uitgegeven.

Naar aanleiding van de voorbeeldwoningen hoopt de gemeente dat zoveel mogelijk toekomstige kaveleigenaren een duurzame woning laten bouwen.

Uit de lijst genomineerden maakt de jury op 28 april de prijswinnaar bekend. Op die datum wordt ook een publieksprijs toegekend. Het publiek kan de tien ontwerpen van 6 tot en met 16 april bewonderen in het stadhuis. De tien ontwerpen worden in een kleurrijke catalogus opgenomen. De circa 350 toekomstige kaveleigenaren krijgen de catalogus, waaruit zij eventueel een keuze kunnen maken. Ze zijn overigens niet verplicht een dubo-woning te laten bouwen.

In totaal kwamen 92 inzendingen binnen. De opkomst in het stadhuis was zo groot, dat er geen stoelen genoeg waren. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Stichting Architectuur Centrum Twente, Dubouw Overijssel, adviesbureau BOOM, ’t Oversticht en de gemeente, beoordeelden de ingezonden ontwerpen aan de hand van vijf criteria: leefklimaat, dubo-maatregelen (energiezuinigheid, waterbesparing, materiaalgebruik etcetera), beeldkwaliteit, afvalpreventie en prijs/kwaliteitverhouding. De aanneemsom van 225.000 gulden (per woning) was aan de scherpe kant, maar volgens de jury kwamen de meeste inzenders daarmee redelijk uit de voeten.

Alle tien genomineerde inzendingen kwamen onder de vereiste Energieprestatiecoefficient van 1,0. De topscorer behaalde zelfs 0,68. Voor een alleszins redelijke prijs van 245.000 gulden waren in het ontwerp photovoltaische cellen, een flinke serre met dakoverstek en allerlei waterbesparende maatregelen toegepast. “Een uitstekende score op energiegebied”, prees de jury. Opvallend genoeg werd de serre veelvuldig toegepast in de ontwerpen.

De jury lette niet alleen op energiebesparing en zonne-energie, maar ook of de plattegrond van de woning logisch en flexibel in elkaar stak en of de woning architectonisch ‘aantrekkelijk’ was. Een substantieel aantal voorwerpen voldeed aan alle criteria, zo oordeelde de jury, maar er zaten ook veel ‘ladenplannen’ bij, stelde zij vast.

Hengelo hoopt dat van deze prijsvraag een spin-off uitgaat naar andere gemeenten om ook te experimenten met duurzaam bouwen op vrije kavels.

De tien genomineerden zijn:

ù Nikkels Bouwbedrijf uit Twello/architectenbureau Enklaar en Klavers uit Dieren;

ù Droste Vastgoedontwikkeling uit Hengelo/architect Frans van der Werf uit Zwijndrecht;

ù WBC Oldenzaal/Groothuis + Postma architecten uit Hengelo;

ù Bouwbedrijf EBU uit Doetinchem/architect de Jong Bolstijn uit Zeist;

ù Bouwbedrijf Wilmink-Oosterveld uit Borne/Lansink bouwkundig adviesburo uit Mander;

ù Droste Vastgoedontwikkeling/Tuns + Horsting Architecten uit Hengelo;

ù Bouwbedrijf Lammersen en Zn. uit Delden/architectenbureau P. van Gerwen (2x);

ù Gelderse bouw en vastgoedmaatschappij uit Rhenen/Feeks architecten uit Den Haag;

ù aannemersbedrijf Schipper/Schipper Douwes Architecten/Liesbeth van Apeldoorn uit Wierden.

Reageer op dit artikel