nieuws

Houtbacterie nu ook in fundering Amsterdam

bouwbreed

De houtbacterie pseudomonas die al enige tijd in Haarlem huishoudt, heeft nu ook in Amsterdam de kop opgestoken. Bij een onderzoek naar de funderingen in het stadsdeel de Rivierenbuurt werd onlangs een grenen heipaal aangetroffen die is aangetast door de bacterie. Volgens deskundigen is er geen reden tot paniek, aldus de Stedelijke Woningdienst.

De houtafbrekende bacterie vreet zich een weg door grenen heipalen. Deze palen werden in de periode tot 1920 gebruikt. Aanvankelijk dacht men dat er in de Rivierenbuurt geen grenen palen waren gebruikt.

De bacterie werd ontdekt nadat verzakkingen waren geconstateerd bij een woning in de Churchill-laan. De Rivierenbuurt heeft een uitgebreid ‘meetboutennet’, waardoor verzakkingen snel aan het licht komen. In de toekomst krijgt de rest van de stad ook een dergelijk meetboutennet. De Stedelijke Woningdienst ziet vooralsnog geen aanleiding om op korte termijn in de rest van de stad onderzoek te doen naar de bacterie.

Voor woningen die zijn aangetast, bestaat geen onmiddellijk instortingsgevaar. Wel ontstaan er scheuren in de muren. Panden waarin de bacterie is geconstateerd, hoeven niet te worden gesloopt. Door nieuwe technieken is het mogelijk de aangetaste palen te vervangen.

Reageer op dit artikel