nieuws

Holderbank boert goed in Europa en Latijns- Amerika

bouwbreed

zurich – De Zwitserse betongigant Holderbank heeft vorig jaar een nettowinststijging van tien procent gerealiseerd. De grootste cement- en betonproducent ter wereld zag de winst stijgen tot ruim 941 miljoen gulden.

Het bedrijf schrijft de winst in het bijzonder toe aan diverse acquisities en margeverbetering. Holderbank deed vooral in Latijns-Amerika, Europa en Noord-Amerika – samen verantwoordelijk voor 86 procent van de winst – goede zaken. De crisis in Azie speelde de cementfabrikant lichtelijk parten. Het Verre Oosten drukte in 1998 de pret voor Holderbank door een daling van 37 procent.

De uiteindelijke winststijging was hoofdzakelijk het resultaat van een daling van de productie- en arbeidskosten.

Moeite

Verder stootte Holderbank vorig jaar een aantal onderdelen af dat niet tot de directe kernactiviteiten van het concern behoorde. Uiteindelijk kon Holderbank met veel moeite een zeer magere omzetstijging realiseren. De totale omzet steeg met vijf miljoen gulden tot 15,5 miljard gulden.

Voor dit jaar verwacht Holderbank meer winst te kunnen genereren uit de regio’s Europa, Afrika en Azie.

In Latijns-Amerika verwacht de onderneming echter een terugval in de vraag naar bouwstoffen.

Reageer op dit artikel