nieuws

Gedurfde architectuur in Breda valt behoorlijk in de prijzen

bouwbreed

Gedurfde architectuur van recente Bredase gebouwen zoals het Chasse Theater, het Stadskantoor en de nieuwe inrichting van de binnenstad, heeft gezorgd voor grote belangstelling van diverse jury’s van architectuurprijzen.

Zo werd er in deze stad voor het allereerst de Stadsprijs voor Architectuur uitgereikt. Een nationaal samengestelde jury koos unaniem het complex Bibliotheek Breda/De Nieuwe Veste uit een lijst van tien andere genomineerde architectonische hoogstandjes die tussen 1989 en 1996 gebouwd zijn. Het ontwerp van Herman Herzberger werd betiteld als “een magnifieke stedelijke voorziening”. Het gebouw, dat dienst doet als cultureel centrum, bibliotheek en muziekschool, moet het hebben van de gedurfde constructie en de vele doorkijkmogelijkheden.

Sleepte deze week ook al het nieuwe winkelcentrum De Barones een prijs in de wacht, de stad Breda is nu ook nog met twee grote binnenstedelijke projecten genomineerd voor de rijksprijs ‘De Zeven Pyramides’. Het gaat om de projecten ‘Herinrichting Park Valkenberg’ en ‘Herinrichting Historisch Stadshart’. De gemeente Breda heeft met deze twee grootschalige projecten, die vallen onder het structuurplan Binnenstad, getracht de kwaliteit van de open ruimte in het Bredase stadshart te verbeteren.

‘De Zeven Pyramides’ is een rijksprijs voor excellent opdrachtgeverschap. Hieraan doen vier ministeries mee, waaronder het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, die de projecten in Breda nomineerde onder de categorie ‘Landschapsarchitectuur’.

Op 22 april wordt bekendgemaakt of een van de genomineerde Bredase projecten de prestigieuze prijs in de wacht gaat slepen.

Reageer op dit artikel